В ООН закликають спростити перетин КПВВ на Донбасі, щоб люди отримали доступ до пенсій та інших соцвиплат

Новини
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Право на захист

В ООН закликають сторони конфлікту на Донбасі спростити перетин КПВВ на лінії розмежування, щоб мешканці непідконтрольних територій мали можливість отримати доступ до своїх пенсій та інших соціальних виплат, які вони не можуть отримати вже шостий місяць через карантин, а також возз’єднатися з близькими, які опинилися по різні боки лінії розмежування.

Про це йдеться у заяві Координаторки ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані з нагоди Міжнародного дня миру.

Вона нагадала, що 3,4 млн людей, які живуть в умовах тривалого збройного конфлікту на сході України усе ще покладаються на гуманітарну допомогу, щоби задовольнити свої щоденні потреби. При цьому пандемія коронавірусної хвороби у 2020 році та заходи для запобігання її розповсюдженню ще більше загострили їхню вразливість.

«Так, щомісячна кількість перетинів «лінії розмежування» зменшилася на 93% у серпні, як порівняти із серпнем 2019 року… Я хочу привернути увагу до непомічених страждань 1,2 мільйона вразливих мешканців Донбасу, які – вже шостий місяць – не можуть одержати свої пенсії, проїхати, щоби доглядати за хворими рідними або возз’єднатися з близькими. Як вони, які вже майже вичерпали свої ресурси, переживуть сьому зиму конфлікту, якщо залишатимуться суворі обмеження на пересування через «лінію розмежування»?», – наголосила Лубрані.

Вона зазначила, що під її останньої поїздки на Донбас з тривогою побачила майже пусті пункти пропуску, які перетинала лише невелика кількість людей.

«Вітаючи помітні покращення інфраструктури для надання послуг на контрольних пунктах по обидва боки «лінії розмежування», я закликаю сторони сприяти безпечному перетину для більшої кількості людей, які мають невідкладні потреби. Це критично необхідно для життя людей, а також для збереження зв’язків між людьми та надії на мир. Безпечний перетин контрольних пунктів у період пандемії можливий завдяки застосуванню узгоджених та реалістичних вимог, про які має бути чітко повідомлено», – додала Координаторка ООН.

Зі свого боку, зазначила вона, ООН та гуманітарна спільнота готові надати допомогу сторонам конфлікту.

«Я закликаю всі сторони скористатися кожною можливістю для збереження домовленостей про припинення вогню та досягнення тривалого миру на благо мирних громадян. А надання життєво необхідної термінової допомоги є важливою передумовою того, що вони зможуть пережити зиму та мати гідне життя», – вказала Лубрані.

Нагадаємо:

  • У міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch заявили, що введені Кабміном України карантинні заходи при перетині лінії розмежування на Донбасі, зокрема, проходження обов’язкової двотижневої самоізоляції з установкою мобільного додатка «Дiй вдома» при проходженні КПВВ, блокували доступ до пенсій для жителів непідконтрольних територій. Уряд повинен знайти альтернативні способи забезпечення безпеки під час пандемії, щоб люди могли отримати доступ до соціальних та інших виплат, вважають правозахисники.
  • Правозахисники відповіли на питання, які найбільш часто задають та надходять на «гарячу лінію» до них в зв’язку з рішенням Кабміну про продовження адаптивного карантину в Україні до 31 жовтня, зокрема, про зміни в порядку перетинання КПВВ на Донбасі, автоматичне продовження соціальних виплат і пенсій, а також термін дії банківських карт Ощадбанку.