Правозахисники відповіли на найактуальніші питання по темі карантину: перетин КПВВ, пенсії і карти Ощадбанку

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: dpsu.gov.ua

Правозахисники відповіли на питання, які найбільш часто задають та надходять на «гарячу лінію» до них в зв’язку з рішенням Кабміну про продовження адаптивного карантину в Україні до 31 жовтня, зокрема, про зміни в порядку перетинання КПВВ на Донбасі, автоматичне продовження соціальних виплат і пенсій, а також термін дії банківських карт Ощадбанку.

Актуальні питання та відповіді на них зібрала громадська організація «Донбасс SOS».

Чи правда, що з продовженням карантину закриють КПВВ і пропуск громадян здійснюватися не буде?

– На даний момент розпорядження про закриття контрольних пунктів не надходило. Роботу продовжують КПВВ «Станиця Луганська» і КПВВ «Новотроїцьке». КПВВ «Мар’їнка» закритий з боку тимчасово окупованих територій.

Чи правда, що автоматичне продовження соціальних виплат і пенсій вже припинено?

– На даний момент такої інформації немає. Згідно з постановою Кабміну від 8 квітня 2020 року, на час карантину виплати тривають автоматично. (https://bit.ly/2Eyjlqq)

А як бути з картками Ощадбанку? Їх продовжать?

– Стосовно продовження термінів дії карти – потрібно відзначити, що подібне рішення приймалося Ощадбанком, а не Кабінетом міністрів. І на даний момент їх позиція щодо цього питання невідома. Спільно з іншими правозахисними організаціями ми готуємо відкритого листа на Уряд і Ощадбанк про продовження терміну дії карт як мінімум до кінця року. Оскільки обмеження свободи пересування на тимчасово окупованій території України продовжують діяти.

Чи правда, що громадянам України заборонили виїжджати за кордон?

– Заборони на виїзд з України – немає. Разом з тим, в деяких країнах все ще діють обмеження на в’їзд громадянам України, під час епідемії COVID-19. МЗС України запустив інтерактивну карту з інформацією про дозволи і обмеження в’їзду до країни під час пандемії коронавірусу, з якої рекомендуємо ознайомитися перед плануванням подорожі (https://bit.ly/3b2hjuB).

Чи можна громадянам іноземних держав в’їжджати в Україну?

– Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2020 року №757, з 28 серпня по 28 вересня 2020 року в’їзд на територію України закривається для іноземних громадян і осіб без громадянства. Виняток: іноземці, які мають дозвіл на проживання в Україні, є родичами першої лінії громадян України (один з подружжя, діти, батьки); прибувають в Україну для навчання і деяким іншим.

Чи правда, що українці, які зараз перебувають за кордоном, не зможуть повернутися в Україну?

– Ця інформація не відповідає дійсності. Однак громадяни України, які прибувають з країн «червоної зони», повинні будуть пройти 14-денну самоізоляцію. Зі списком країн «червоної» і «зеленої» зон можна ознайомитися на сайті Міністерства охорони здоров’я України в розділі «Новини».

Нагадаємо:

  • Правозахисники нагадали про нові правила перетину лінії розмежування на Донбасі, які відповідно до постанови Кабміну України, діють на українських КПВВ з 28 серпня до 28 вересня. Зокрема, для громадян передбачена самоізоляція з встановленням додатку «Дій вдома» або обсервація, крім того, іноземці повинні мати поліс страхування.
  • Ощадбанк продовжив до 1 жовтня термін дії банківських карток внутрішньо переміщених осіб, прострочених під час карантину. Більше його подовжувати не будуть.
  • Правозахисники нагадали про зміни в обслуговуванні переселенців в Ощадбанку під час карантину.
  • В Ощадбанку пояснили, які є обмеження у прострочених під час карантину карт, термін дії яких продовжено до 1 жовтня.