Почалася розшифровка чорних ящиків Ан-26, який розбився під Чугуєвом

Новини
Фото: dsns.gov.ua

Бортові самописці літака Ан-26 Повітряних сил Збройних сил України, який зазнав аварії увечері 25 вересня в Харківській області, вже виявлені, їх стан задовільний.

Про це повідомив глава урядової слідчої комісії, віце-прем’єр України Олег Уруський.

За його словами, станом на ранок 28 вересня ситуація навколо трагедії з Ан-26Ш, наступна:

1. В результаті падіння літака загинули 26 з 27 осіб, що знаходилися на борту. Один з двох хлопців, доставлених в лікарню відразу після трагедії – помер. Другий – вижив і перебуває в лікарні в стані середньої тяжкості під постійним наглядом лікарів. Всі тіла загиблих вивезені з місця трагедії.

2. Встановлено контакт з 20-ю родинами загиблих курсантів. До Харкова вже прибули 17 з них. Частина розміщені в готелі Міністерства оборони України, частина знаходяться у родичів в місті. Зараз організовано безкоштовне харчування, забезпечення автотранспортом і супроводом. З сім’ями проводиться психологічна робота. Сьогодні – 28 вересня, у родичів загиблих почнеться забір зразків для аналізу ДНК з метою в подальшому провести ідентифікацію тіл.

3. Уламки літака Ан-26Ш зібрані і перевезені на територію військової частини А4104 у м Чугуєві Харківської області, де вони знаходяться під цілодобовою охороною Державного бюро розслідувань (ДБР). Надалі фахівцями буде проведено максимальний збір літака в початковий стан.

4. Бортові самописці (чорні ящики) знайдені. Вони вціліли. Їх стан задовільний. Інформація на самописці збережена. Вони вилучені і 27 вересня авіаційними експертами під контролем ГБР, розпочато процес їх дешифрування, яке триватиме орієнтовно 3-5 днів.

25 вересня близько 20:50 під час здійснення планових навчальних польотів на автошляху Київ-Харків-Довжанський впав та загорівся військовий літак АН-26, який здійснював посадку на аеродром військової частини в м. Чугуєві Харківської області. На борту літака перебувало 20 курсантів Харківського університету повітряних сил ім. Івана Кожедуба та 7 членів екіпажу. На місці загинули 25 людей, ще один помер від отриманих опіків у лікарні. Вижив травмований 2-річний курсант.

Президент Володимир Зеленський оголосив 26 вересня в Україні день жалоби у зв’язку з катастрофою військового літака АН-26 у Харківській області, внаслідок якої загинули 26 людей і один постраждав. На борту літака, який здійснював тренувальні польоти, перебували сім членів екіпажу та курсанти Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

Слідчі ДБР розпочали досудове розслідування у зв’язку з падінням літака Ан-26 Повітряних Сил ЗСУ на Харківщині за фактом порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу та тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

З метою встановлення причин та обставин катастрофи створено спільну комісію з числа спеціалістів Мінюсту України, а саме спеціалістів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, Харківського НДІ судових експертиз імені М.С. Бокаріуса, Державного підприємства обслуговування повітряного руху України «Украерорух», Державного підприємства «Антонов», Головної інспекції Міноборони України, слідчих Державного бюро розслідувань та прокурорів Офісу Генерального прокурора.

Перевіряються чотири версії слідства:

– катастрофа внаслідок технічної несправності агрегатів літального апарату;
– катастрофа внаслідок неналежного виконання своїх службових обов’язків екіпажем;
– неналежне виконання службових обов’язків особами, які були відповідальними за керування польотами;
– неналежне технічне обслуговування літака та підготовки його до польоту.