Верховна Рада визнала незаконними «місцеві вибори» в окупованому Криму

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Верховна Ради України ухвалила заяву щодо невизнання легітимності так званих «місцевих виборів» в окупованій РФ Автономній Республіці Крим та в місті Севастополі.

За проєкт постанови №4109 проголосували 276 народних депутатів.

«Верховна Рада України заявляє протест у зв’язку з черговим незаконним проведенням 13 вересня 2020 року російською окупаційною адміністрацією так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, зокрема «виборів губернатора Севастополя» і «довиборів депутатів» т.зв. «Госсовета Республики Крым» і «Сімферопольської місцевої ради», – йдеться в заяві.

Український парламент звернувся до членів законодавчих органів іноземних держав і міжнародних парламентських організацій із закликом дати принципову оцінку незаконним діям РФ по організації і проведенню т.зв. «Місцевих виборів» на тимчасово окупованих територіях України в Криму, а також утриматися від будь-яких контактів з незаконними органами російської окупаційної адміністрації та її представниками.

Європейський Союз заявив про невизнання результатів «місцевих та регіональних виборів», які були проведені Російською Федерацією 13 вересня на території окупованого Криму та у місті Севастополі. 

США заявили про невизнання результатів «місцевих та регіональних виборів», які були проведені Російською Федерацією 13 вересня в на території окупованого Криму та у місті Севастополі.

МЗС України висловив рішучий протест та засудив протиправну організацію і проведення Росією 13 вересня так званих «виборів» до незаконних органів, утворених російською окупаційною адміністрацією на тимчасово окупованих територіях АР Крим та міста Севастополь. Україна також закликала міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на РФ, у тому числі шляхом розширення санкцій.

13 вересня Росія незаконно організувала «місцеві вибори» на території окупованих Криму і Севастополя. Зокрема, в Севастополі проходять «вибори губернатора» міста, депутата «Законодавчих зборів Севастополя» і депутатів Ленінської та Гагарінського «муніципальних рад», а також «довибори» двох депутатів «Нахімовської ради». Крім того, в Криму проходять додаткові вибори депутата «Государствєнного Совєта Рєспубліки Крим», депутата «Сімферопольської міської ради» та депутата «Роздольненського сільської ради».

Нагадаємо:

  • 8 вересня 2019 року в окупованих Криму і Севастополі пройшли «вибори» депутатів кримського «парламенту» і місцевих рад.
  • Верховна Рада України визнала нелегітимними так звані «місцеві вибори», проведені Росією на території окупованого Криму та Севастополя, і закликала міжнародне співтовариство посилити тиск на РФ, зокрема і санкційний, для відновлення територіальної цілісності України.
  • 28 січня 2020 року Євросоюз додав до списку санкцій ЄС сім осіб, які у вересні 2019 року організовували незаконні «місцеві вибори» в окупованих Криму і Севастополі.
  • 29 січня 2020 року США додали в свій санкційний список організаторів «місцевих виборів» в окупованих Криму і Севастополі 8 вересня 2019 року, а також залізничну компанію та її керівника, які забезпечують пасажирські перевезення з Росії на півострів Керченським мостом.