Опубліковано рішення Ради ЄС про додавання до санкційного списку організаторів «місцевих виборів» в Криму

Новини
Фото: РИА Новости, Александр Полегенько

Офіційний журнал Ради Європейського Союзу 28 січня опублікував рішення ради міністрів закордонних справ країн-членів ЄС про додавання до списку санкцій Євросоюзу семи осіб, які у вересні 2019 року організовували незаконні «місцеві вибори» в окупованих Криму і Севастополі.

Про це повідомляється на офіційному сайті Ради ЄС.

«Рада додала сім чоловік в список осіб, на яких поширюються обмежувальні заходи за дії, що підривають або загрожують територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України. Ці нові доповнення стали наслідком організації російських місцевих виборів 8 вересня 2019 року в незаконно анексованих Автономній Республіці Крим та місті Севастополі в Україні. Беручи участь у виборах, ці люди активно підтримували дії і проводили політику, яка підриває чи загрожує територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України», – йдеться в повідомленні.

Відповідно до публікації в журналі Євросоюзу, під санкції ЄС потрапили «голова Ради міністрів Республіки Крим» Юрій Гоцанюк, т.в.о. «губернатора Севастополя» Михайло Развожаєв, «голова Законодавчих зборів Севастополя» Володимир Нємцев, «сенатор» від Севастополя, колишня «голова Законодавчих зборів Севастополя» Катерина Алтабаєва; керівник «виборчкому Севастополя» Сергій Даниленко, заступниця голови «виборчкому Севастополя» Лідія Басова, секретарка «виборчої комісії Севастополя» Катерина Пиркова.

Як зазначається, таким чином в списку санкцій ЄС знаходиться 177 осіб і 44 організації.

Як повідомлялось, 8 вересня 2019 року в окупованих Криму і Севастополі пройшли «вибори» депутатів кримського «парламенту» і місцевих рад.

Верховна Рада України визнала нелегітимними так звані «місцеві вибори», проведені Росією на території окупованого Криму та Севастополя, і закликала міжнародне співтовариство посилити тиск на РФ, зокрема і санкційний, для відновлення територіальної цілісності України.

Нагадаємо:

  • Індивідуальні санкції Євросоюзу вперше були введені 17 березня 2014 року і постійно продовжуються на півроку. Зараз вони діють до березня 2020 року.
  • У березні 2019 року Рада ЄС внесла до санкційного списку 8 громадян РФ, відповідальних за атаку російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі і захоплення в полон 24 українських моряків 25 листопада 2018 року.
  • 20 червня 2019 року Рада Європейського Союзу продовжила до 23 червня 2020 року діючу заборону на інвестиції в економіку окупованого Криму.
  • 27 червня 2019 року Рада Євросоюзу подовжила економічні санкції ЄС проти окремих секторів російської економіки ще на шість місяців – до 31 січня 2020 року. Ці обмежувальні заходи проти Росії Євросоюз ввів ще в 2014 році у відповідь на її дії з дестабілізації ситуації в Україні.