Глава МЗС Кулеба допускає, що переговори по Донбасу можуть перенести з Мінська

Новини

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба не виключає, що майданчик для перемовин Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу може змінитись.

Про це заявив Кулеба в інтерв’ю BBC News Україна.

«Ми ніколи не виключали можливість перенесення перемовин з Мінська. Ми розуміємо, що чим більш недружніми будуть дії чи заяви Білорусі щодо України, чим сильнішими ставатимуть позиції Росії в Білорусі, тим більш неприйнятним ставатиме Мінськ як місце для фізичних зустрічей», – заявив Кулеба.

Водночас міністр вважає, що наразі це питання є не дуже актуальним, оскільки засідання ТКГ відбуваються у режимі відеоконференцій через пандемію.

Делегація України в Тристоронній контактній групі підтримала позицію Спеціального представника діючого голови ОБСЄ пані Хайді Ґрау, яка вимушено перервала засідання ТКГ 30 вересня.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба Фото: Facebook MFA of Ukraine

Як стало відомо, представники Росії вели несанкціонований аудіо- та відеозапис роботи ТКГ. Глава російської делегації також зазначив, що хоче без дозволу опублікувати записи переговорів.

Вітольда Фокіна звільнили з посади першого заступника глави української делегації в Тристоронній контактній групі щодо врегулювання миру на Донбасі.

29 липня Зеленський повідомив, що на посаду керівника української делегації в ТКГ є декілька претендентів. Зокрема, це віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков та перший президент України Леонід Кравчук. Також ведуться переговори з іншими кандидатами на цю посаду.

Леонід Кравчук у 1990–1991 роках був головою Верховної Ради України. Після проголошення незалежності України Кравчук переміг на перших президентських виборах і з грудня 1991 до липеня 1994 року був першим президентом України.

Нагадаємо:

  • У серпні 2016 року Леонід Кравчук заявив, що Мінські угоди – це шлях в нікуди, вони відіграли свою роль і потрібно ініціювати двосторонні переговори з Росією з питання мирного врегулювання на Донбасі. Він зазначив, що Мінські угоди не можуть вирішити питання територіальної цілісності України, повернення Донбасу і Криму.
  • 2 жовтня 2018 року другий президент України та представник України у ТКГ з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма завершив свою роботу на цій посаді. Його змінив Євген Марчук.
  • 3 червня 2019 року Кучма прийняв пропозицію президента Володимира Зеленського очолити українську делегацію у ТКГ в Мінську.