Катери та військовослужбовці ВМСУ провели тренування разом з британським есмінцем HMS Dragon і його екіпажем

Новини
Фото: Facebook ВМС ЗС України

Група катерів ВМС ЗС України разом з ракетним есмінцем Королівських ВМС Великої Британії HMS Dragon провели в акваторії Чорного моря спільні тренування типу PASSEX. Крім того, британські та українські військові спільно відпрацювали корабельні та антисаботажні тренування на борту британського корабля.

Про це повідомляє служба зв’язків з громадськістю Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Як зазначається, метою тренування типу PASSEX було вдосконалення майстерності та обмін досвідом між командами кораблів держав-членів та партнерів НАТО.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

До навчань залучилися малі броньовані артилерійські катера, патрульний катер типу Island, а також вертоліт Мі-14 морської авіаційної бригади ВМС ЗС України.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Під час виконання спільних маневрів у відкритому морі, кораблі та катери держав-учасниць навчання відпрацювали низку завдань з підвищення взаємосумісності у відповідності до стандартів Північноатлантичного Альянсу. Зокрема, корабельно-катерною групою на переході морем було відпрацьовано тактичне маневрування, тренування зі зв’язку, протиповітряну оборону, відбиття ударів противника тощо.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

По завершенню тренувань було сформовано похідний ордер кораблів та здійснено фотографування похідного ордеру (PHOTEX).

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Крім того, перед цим військовослужбовці українських ВМС і Сил спеціальних операцій ЗСУ разом з екіпажом британського корабля та інструкторами Багатонаціональної тренувальної місії в Україні «Orbital» відпрацювали низку демонстративних та тренувальних заходів на борту HMS Dragon.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

На борту есмінця, між екіпажом корабля та військовими ВМСУ, зі збереженням всіх карантинних обмежень, було проведено низку спільних заходів підготовки за єдиними стандартами НАТО.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Спочатку українських військових ознайомили з озброєнням, військовою технікою та загальною організацією служби на іноземному кораблі, після чого під керівництвом британських інструкторів розпочалась практична складова спеціалізованих занять.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Зокрема, були відпрацьовані дії льотного складу під час аварійних ситуацій, відпрацювання заходів по боротьбі з пожежею та локалізації її наслідків, догляд судна-порушника.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

«Співпраця щодо підготовки українських військових триває вже давно, в межах операції «Orbital» підготовлено 18 тисяч українських воїнів, втім сьогодні ми зосереджуємо свою увагу саме на військово-морській компоненті Збройних сил України. Британія є організатором та ініціатором такої військово-морської підготовки, мета якої покращення і розвиток професійних навичок особового складу ВМС ЗС України. Таким чином, ми передаємо свій досвід нашим союзникам у захисті від агресії на морі та, водночас, поважаємо і їхні вміння та навички», – зазначив Джайлс Пелін, командир корабля Dragon.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Нагадаємо:

  • 7 жовтня до Одеського морського порту в рамках дружнього візиту прибув есмінець Королівських Військово-Морських Сил Великої Британії HMS Dragon. До плану візиту увійшли проведення спільних з ВМСУ корабельних тренувань на борту британського есмінця та в морі.
  • Велика Британія та Україна домовилися про спільне виробництво ракетних катерів для українських Військово-Морських Сил. Меморандум про посилення співпраці між Україною та Сполученим Королівством у військовій і військово-технічній сферах, що передбачає переоснащення ВМСУ, був підписаний 7 жовтня в присутності президента Володимира Зеленського, який перебуває у Великій Британії з офіційним візитом.