Україна домагається не обміну, а звільнення кримських татар – Кулеба

Новини
Фото: Рефат Чубаров

Найскладніша частина всіх переговорів з РФ – обмін полоненими. Українська сторона домагається не обміну кримських татар, а звільнення. Українська сторона готова перейти до наступного раунду обміну.

Про це сказав міністр закордонних справ України в інтерв’ю турецькому телеканалу TRT Russian.

«Обмін полоненими, ймовірно, є найбільш складною і делікатною частиною всіх переговорів із Росією, тому що він стосується долі людей, стосується їхніх родичів, які чекають на новини, тому ніколи не розкриваємо ніяких даних ув’язнених, які можуть бути обміняні, або термінів. Ми готові перейти до наступного раунду обміну. Однак інша сторона не так конструктивна, як ми, тому є багато нових проблем, вирішення яких маємо знайти, перш ніж обмін зможе відбутися. Але ми абсолютно повністю зосередилися на тому, щоб формула «всіх на всіх» була реалізована», – сказав міністр.

«Коли ми говоримо про кримських татар, йдеться не про обмін. Ми вимагаємо лише звільнення цих людей, і це найскладніша частина, тому що Росія вважає, що Крим під її юрисдикцією. Крим був і буде до повернення залишатися незаконно окупованою територією. Відповідно до міжнародного права, РФ, держава-окупант несе всю відповідальність за те, що відбувається на півострові. Кожна її дія, що суперечить її зобов’язанням як держави-окупанта, призведе до її відповідальності, за яку вона нестиме покарання, включаючи різного роду обмеження», – сказав глава МЗС України.

Він також нагадав, що Україна, міжнародне співтовариство і Туреччина, зокрема, вважають Крим незаконно окупованою територією, що визначає складну позицію Росії з цього питання.

16 квітня Україна звільнила 20 своїх громадян, яких утримували в неволі на тимчасово окупованих територіях. На окуповані території виїхало 14 громадян.

Кримські татари, включені в список для можливого майбутнього обміну утримуваними особами між Україною та РФ, можуть відмовитися брати у ньому участь, якщо дізнаються, що їх міняють на «бандитів», заявив національний лідер кримськотатарського народу, нардеп Мустафа Джемілєв.

Нагадаємо:

  • За данними координаторки Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, Росія незаконно утримує за гратами за «кримськими справами» 88 людей, які зараз утримуються в СІЗО і колоніях окупованого Криму, а також в СІЗО на території РФ.
  • Повний список кримчан – політв’язнів Кремля, серед яких як заарештовані в окупованому Криму і незаконно засуджені представники «Хізб-ут Тахрір», так і кримські активісти, тут.
  • Російська «влада» окупованого Криму продовжує переслідувати кримських татар і притягати їх до кримінальної відповідальності за надуманими звинуваченнями в злочинах терористичної спрямованості, йдеться в доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) «Всесвітній звіт 2020».
  • Упродовж 2019 року російські силовики провели 157 незаконних затримань і 335 арештів в окупованому Криму, повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.