«Суд» не віддав курортні активи російського мільярдера Лебедєва в Алушті фірмі Мурахвера в рахунок боргу

Новини

Окупаційний «Арбітражний суд» у Криму відмовив у позові на 485 мільйонів рублів ТОВ «Инвест Фактор» Дмитра Мурахвера щодо заставних активів російського мільярдера Олександра Лебедєва в Алушті. Компанія Мурахвера в Україні перекупила боргові зобов’язання Лебедєва перед ліквідованим донецьким «Енергобанком» та намагалась отримати активи в рахунок сплати боргу. «Суд» визначив, що позивач не має такого права.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посилання на рішення так званого «Арбітражного суду Республіки Крим» від 8 жовтня 2020 року.

«Суддя» незаконно створеного «Арбітражного суду Криму» Володимир Гайворонський, щодо якого в Україні зареєстроване кримінальне провадження про державну зраду, відмовив у позові ТОВ «Факторинговая компания» Инвест Фактор».

На думку судді, права вимоги за кредитними зобов’язаннями Лебедєва перед українським банком перейшли до російської некомерційної організації «Фонд захисту вкладників», створеної в Криму після окупації півострова РФ.

«Банк не мав права передавати, а новий кредитор набувати права вимоги на стягнення заборгованості до відповідачів, не враховуючи інтереси суспільства Банку Росії і некомерційної організації «Фонд захисту вкладників», — вказано у рішенні «суду» про купівлю компанією Мурахвера в Україні прав вимоги ліквідованого «Енергобанку».

Таким чином «суд» визначив, що компанія «Инвест Фактор» Мурахвера є неналежним позивачем у справі.

Готель «Море», фото: alex-lebedev.livejournal.com

Зазначимо, що ТОВ «Инвест Фактор» в аналогічний спосіб намагається відсудити через «Арбітражний суд» у Криму 2,5 млрд рублів за активи умовної групи компаній «Суеста».

У Криму діяли українські компанії російського мільярдера Олександра Лебедєва — Пансіонат «Море», «Міндальна роща» та «Морський». Після окупації тільки ПрАТ «Пансіонат «Море» перереєструвалось на київську адресу. І всі отримали клонів у російській юрисдикції. Втім, засновники у всіх однакові — це кіпрські компанії, що належать структурам Лебедєва.

У 2010–2012 роках ці компанії Лебедєва отримали іпотечні кредити в українському «Енергобанку». Як заставне майно були оформлені ресторанний комплекс «Кастель приморський», будівлі кліматопавільйону та сім апартаментів в Алушті. У 2015 році Нацбанк України ухвалив рішення про ліквідацію «Енергобанку». Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продав активи банку, зокрема, 21 жовтня 2019 року уклав договір про відступлення прав вимоги за іпотечними кредитами з фінансовою компанією «Горизонт».

31 жовтня 2019 года «Горизонт» та «Юніко Фінанс» уклали угоду про передачу права вимоги, згідно з якою остання отримала права вимоги за кредитним договором.

25 січня 2020 року «Юніко Фінанс», співзасновником і кінцевим бенефіціарним власником якого є Павло Малік — партнер Дмитра Мурахвера, що мешкає у Відні, уклала договір цесії з російською компанією «Инвест Фактор». Договір був засвідчений нотаріусом «міського нотаріального округу Криму». Таким чином права вимоги перейшли до компанії Дмитра Мурахвера.

Саме російська компанія «Инвест Фактор» позивалися до компаній-двійників, які контролюють готельний бізнес Лебедєва в Алушті, у так званому «Арбітражному суді Криму». «Инвест Фактор» зареєстрований у Краснодарі та через сімферопольське «СДК Крым» належить Дмитру Мурахверу.

27 лютого 2020 року «Арбітражний суд» у Криму арештував нерухомість відповідачів в рамках забезпечення позову. Їм було заборонено відчужувати та розпоряджатися майном.

Андрій Наумов і Андрій Пальчевський

  • Андрій Наумов, колишній юрист клініки «Євролаб», а віднедавна — керівник благодійного фонду Андрія Пальчевського, підписується за офшорну компанію Пальчевського і — паралельно — супроводжує дві ТОВки — фінансові компанії «Капітал Джірінг» та «Кантієро». Вони належать легендарним на рейдерсько-борговому ринку особам — Дмитру Мурахверу та Павлу Маліку.
  • Курортний бізнес у Криму Лебедєв, тоді ще — власник Національного резервного банку, розпочав у кінці 90-х років минулого сторіччя. Недорого придбавши об’єкти радянського санаторно-курортного комплексу, він збудував сучасні SPA-готелі, реконструював набережну Алушти та відкрив аквапарк. Після окупації Криму і Севастополя Росією Лебедєв попри західні санкції продовжив інвестувати у кримські готелі, заявляв про намір вчергове перебудувати набережну Алушти та конкурувати з Кіпром і Балі. Олександр Лебедєв і його син Євген в березні 2010 року купили британські газети Independent і Independent on Sunday. З 2009-го їм також належить британська газета Evening Standard.
  • Детальніше – в матеріалі ЦЖР Кримські схеми «мертвих ТОВок Наумова», керівника фонду Пальчевського