Як отримати українське свідоцтво про народження дитини, яка народилася в ОРДЛО – інструкція правозахисників

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

Правозахисники розробили покрокову інструкцію, як отримати українське свідоцтво про народження дитини, яка народилася на непідконтрольних Україні територіях Донбасу. У будь-якому випадку отримання свідоцтва для дитини, яка народилася в ОРДЛО, буде здійснюватися через звернення до суду на підконтрольній Україні території.

Про це повідомляє громадська організація «Донбас SOS».

Юристи дали детальне роз’яснення, як отримати свідоцтво про народження дитини, яка народилася в ОРДЛО, і що робити, якщо його батькам відмовляють в отриманні документа:

1. Зверніться в будь-який відділ РАЦС (реєстрації актів цивільного стану) на підконтрольній Україні території.

До РАЦСу можна подати: свідоцтво про народження дитини, видане в ОРДЛО, і/або медичні довідки з так званих «ДНР/ЛНР».

2. Отримайте письмову відмову від РАЦСу.

При цьому правозахисник нагадують, що отримати відмову від РАГС можна тільки особисто.

3. Підготуйте заяву і зверніться до суду.

Згідно ст.317 Цивільного процесуального кодексу України, заява подається в будь-який суд за межами непідконтрольною Україні території незалежно від місця проживання заявника.

Документи, які потрібно подати в суд:

– заява про встановлення факту народження (зразок), (зразок заповнення);
– копії доказів, що підтверджують факт народження (медичні довідки та/або свідоцтво про народження дитини, видане незаконними органами «ДНР/ЛНР»);
– копії паспорта та реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП, індивідуальний податковий номер) заявника;
– копії паспорта/паспортів батьків;
– копія свідоцтва про шлюб (за наявності);
– копії документів, що підтверджують родинні зв’язки заявника з дитиною (якщо батьківство заявника не вказано в паперах, виданих незаконними органами «ДНР/ЛНР»);
– інші докази факту народження при наявності (фото, пояснення свідків);
– копія відмови РАЦСу.

Подати документи до суду можуть батьки, родичі, їх представники або інші законні представники дитини. «Якщо ви не є родичем дитини, вам потрібно вказати в заяві, чому ви подаєте заяву про встановлення факту народження», – уточнюють правозахисники.

Всі документи подаються до суду в двох примірниках (один для суду, один для РАЦСу). Якщо ви подаєте документи в суд особисто, підготуйте третій примірник заяви: на ньому в канцелярії вам поставлять відмітку про прийняття документів.

Ви також можете відправити документи в суд через «Укрпошту» рекомендованим листом (два примірника документів в одному конверті).

Важливо! Копії документів, оригінали яких у вас є, треба завірити – на кожній копії проставляється дата, підпис заявника, ініціали та запис – «згідно з оригіналом».

Про те, чи можна подати документи до суду дистанційно правозахисники рекомендують уточнювати конкретно в обраному суді (контакти можна знайти тут), оскільки деякі суди приймають документи через звичайну електронну пошту.

Також можна подати документи через Електронний суд. Але в цьому випадку рекомендується потім уточнити в суді, чи отримали вони всі документи з додатками.

Щодо того, чи треба платити судовий збір. Згідно п.21 ст.5 Закону України «Про судовий збір», від сплати судового збору при розгляді справи у всіх судових інстанціях звільняються заявники у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв’язку зі збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України. Проте, рекомендується уточнювати в обраному суді, чи потрібно вам платити судовий збір, оскільки в даний час з цього приводу існує різна судова практика.

Розмір судового збору за подачу заяви у справах окремого провадження становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому заява подається до суду. У 2020 році судовий збір становить 420,4 грн.

4. Отримайте рішення суду.

Згідно ст.317 Цивільного процесуального кодексу України, такі справи розглядаються невідкладно. На практиці термін розгляду залежить від завантаженості суду.

При цьому рішення суду набере чинності відразу після його прийняття, тому що відповідно до ст.317 Цивільного процесуального кодексу України, рішення по таких справах підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

5. Зверніться в РАЦС з рішенням суду та отримайте свідоцтво про народження дитини.

Нагадаємо:

  • Правозахисники дали рекомендації, як вимушені перселенці з Донбасу та Криму можуть отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО) для дитини у період карантину.
  • Правозахисники пояснили, куди мають звертатись внутрішньо переміщенні особи у разі втрати чи псування свідоцтва про народження, та які документи вони мають подавати. Такі питання досить часто турбують переселенців, які терміново покинули власну домівку та наразі фактично не мають доступу до оригіналів документів через закриті КПВВ.
  • У Мін’юсті України пояснили, як жителі окупованих територій Донбасу можуть оформити свідоцтво про народження/смерть під час дії карантину, через який вже три місяці закрита лінія розмежування і вони не можуть потрапити на підконтрольну територію України для оформлення документів.
  • Кабмін України ввів електронну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеного особи (ВПО). Переселенці, які отримали в установленому порядку довідку ВПО, матимуть відображення в електронному вигляді всієї інформації, яка є в цій довідці. Для цього потрібно лише встановити мобільний додаток «Дія» та пройти електронну аутентифікацію.