Міноборони закупить ракетний комплекс «Нептун» ще цього року – Таран

Новини
Мобільний комплекс крилатих ракет РК-360МЦ «Нептун» Фото: УкрОборонПром

Міністерством оборони прийнято рішення про закупівлю нового вітчизняного берегового ракетного комплексу «Нептун» та іншого ракетного обладнання ще поточному році, хоча запланованим фінансовим ресурсом на 2020 рік кошти на закупівлю «Нептуна» передбачені не були.

З цією метою буде здійснено перерозподіл коштів у межах державного оборонного замовлення, повідомив міністр оборони Андрій Таран.

Він нагадав, що ще 23 серпня підписав наказ про прийняття берегового ракетного комплексу 360МЦ «Нептун» на озброєння Збройних Сил України. А рішенням про закупівлю комплексу у межах фінансових можливостей поточного року Міноборони демонструє свою беззаперечну зацікавленість мати якомога швидше «Нептун» у бойовому порядку ЗСУ.

«Мали відбутись всі передбачені процедури. Тепер комплекс може замовлятись і закуповуватись як серійний зразок. Найближчим часом сформуємо офіційне замовлення, завдання щодо кількості та термінів їх постачання. Необхідні кошти для закупівлі у наявності», – сказав Таран.

Також, додав він, у міністерстві оборони вишукано кошти, які будуть спрямовані на подальшу реалізацію ракетно-реактивної програми.

««Нептун» добре продемонстрував свої бойові можливості під час державних випробувань. Він стане потужним інструментом стримування агресивних дій противника на морі. Дивізіони, озброєні цим комплексом, буде розміщено у південних областях України, які мають вихід до узбережжя Чорного та Азовського морів», – зазначив міністр.

Наступним етапом, вказав він, має стати робота над створенням корабельного варіанта комплексу «Нептун». Ті ж ракетні катери, що проектуються сьогодні для потреб ВМС України, вже мають бути адаптованими для використання протикорабельної ракети, що входить до складу «Нептуна».

Мобільний комплекс крилатих ракет РК-360МЦ «Нептун» Фото: УкрОборонПром

Тиждень тому директор ГП «Державне Київське конструкторське бюро «Луч» Олег Коростельов повідомив агентству АрміяInform, що держпідприємство поки не отримувало замовлення від Міноборони України на виготовлення ракетних протикорабельних комплексів «Нептун».

«Офіційного замовлення ми ще не отримали, як і завдання щодо кількості комплексів і термінів їх поставки. Ми зі свого боку письмово підтвердили готовність почати серійне виробництво комплексів для ЗСУ. Зараз наші виробничі потужності та підприємства, з якими ми працюємо в кооперації у цьому проєкті, а їх тільки основних близько 20, дозволяють нам виготовити дивізіон ракетних комплексів «Нептун» упродовж року», – сказав Коростельов.

Він нагадав, що під час виготовлення РК «Нептун» використовуються комплектуючі тільки вітчизняного виробництва.

«Із зарубіжних партнерів нам би ніхто зі складових важливих систем нічого не продав би. У цій області є не багато виробників, і кожен дуже дорожить своїми розробками. І ніхто не хоче мати нових конкурентів. Важливо, що підприємства вітчизняного ОПК змогли реалізувати цей проєкт і довели, що ми здатні конкурувати в такій високотехнологічній сфері. Ми випустили не просто крилату ракету, а «комплекс», який включає багато складових частин, від проєктування до бойових пусків і прийняття на озброєння», – зазначив директор ДККБ «Луч».

Нагадаємо:

  • Новітній вітчизняний наземний ракетний комплекс Р-360 «Нептун» успішно пройшов державні випробування. 17 червня 2020 року на полігоні ЗС України «Алібей» в Одеській області відбулись пуски крилатих ракет з бойовою частиною. Розробник ракетного комплексу ДП Державне Київське конструкторського бюро «Луч» готове почати його серійне виробництво та розпочати роботу над повітряним і морським варіантами «Нептуна».
  • Командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа повыдомив, що до 2025 року ВМС України сформують три дивізіони берегового комплексу крилатих ракет наземного базування РК-360МЦ «Нептун», які вже прийняті на озброєння українського флота. Дивізіони будуть розміщені на узбережжі Чорного і Азовського морів.