В Азовському морі шукають трьох членів екіпажу танкера, на борту якого стався вибух

Новини
Аварійний танкер «Генерал Азі Асланов» в Азовському морі Фото: 23.mchs.gov.ru

В Азовському морі рятувальники ведуть пошуки трьох з 13 членів екіпажу турецького танкера «Генерал Азі Асланов» (GENERAL HAZI ASLANOV, IMO 9333577) під російським прапором, на борту якого ввечері 24 жовтня стався потужний вибух, через що судно отримало велику пробоїну вище ватерлінії. Танкер повертався в Ростов-на-Дону в баласті після перевалки нафтопродуктів на неформальній рейдовій стоянці в Чорному морі поруч з окупованих Кримом. Аварійне судно відбуксирували на якірну стоянку.

Про те, як проходить рятувальна операція, повідомляє Головне управління МНС Росії по Краснодарському краю.

«Пошуки 3-х людей, які потрапили за борт судна «Генерал Азі Асланов», тривають. У нічний час було обстежено 400 км2. На даний момент до рятувальної операції залучено 7 морських суден, спланована робота 2 вертольотів «Мі-8» МНС Росії з міст Сімферополь і Геленджик. Крім цього, фахівцями була розрахована модель траєкторії руху зниклих членів екіпажу. До пошукових робіт залучаються співробітники державної інспекції по маломірних суднах (ГИМС). Також організовані пошуки людей на береговій лінії», – йдеться в повідомленні.

У главку МНС також зазначили, що поточна метеобстановка дозволяє проводити рятувальну операцію.

Як повідомили агентству ТАСС в прес-службі Росморречфлота, аварійний танкер відбуксирували на якірну стоянку, розливу палива на ньому не зафіксували.

«Ми не помічаємо слідів надходження якихось нафтопродуктів», – повідомив представник прес-служби Росморречфлота і уточнив, що судно в даний момент знаходиться в стабільному стані на якірній стоянці. У неділю судно оглянуть водолази.

У Росморречфлоті також повідомили, що пожежі на борту танкера не було.

«Надходження води на судно не спостерігається, пробоїна вище ватерлінії. Оскільки був потужний вибух, вивернуло частину палуби, конструкції якої звисають з правого борту, що, можливо, і призвело до крену танкера», – сказав представник відомства. Крен танкера складає 7-10 градусів.

Аварійний танкер «Генерал Азі Асланов» в Азовському морі Фото: 23.mchs.gov.ru

Як повідомила журналістам представник Московського міжрегіонального слідчого управління на транспорті СК РФ Олена Марковська, за фактом НП на танкері «Генерал Азі Асланов» порушено кримінальну справу за ч.3 ст.219 КК РФ (порушення вимог пожежної безпеки, здійснене особою, на якій лежав обов’язок по їх дотриманню, якщо це спричинило по необережності смерть двох або більше осіб).

За даними Слідкому РФ, 24 жовтня близько 18:30 мск в акваторії Азовського моря сталося загоряння вибухонебезпечної суміші вантажу – легкозаймистої рідини «Нафта» в другому вантажному танку судна. Раніше джерело в екстрених службах повідомило ТАСС, що в другому танку стався вибух парів палива, причиною цього могло стати порушення правил безпеки або проведення вогневих робіт.

Деталі катастрофи повідомив керівник Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень», «Майдану закордонних справ» (Київ), головний редактор порталу BlackSeaNews Андрій Клименко на своїй сторінці у Facebook.

«Танкер – не російський, а турецькій, власник – відома та чималенька компанія Palmali Holding (штаб-квартира в Стамбулі). Цей танкер мав прапор Russia, тому що його оперативний менеджер – дочірня компанія Palmali в Ростові. Танкери Palmali до портів окупованого Криму НЕ ХОДЯТЬ з березня 2015 року, незважаючи на те, що РФ їх до цього спонукає», – написав Клименко.

Він вказав, що вибух на судні стався в Азовському морі – приблизно в 10 милях на північ від Керченської протоки (карта 1).

Фото: Facebook Andrii Klymenko

«Цей танкер повертався до Ростову в баласті – з так званої «Тортуги» – це неформальна рейдова перевалка в Чорному морі за 20 миль на південь від Керченської протоки та поза межами територіального моря України та РФ (Фото 2). Тобто він перевантажив в морі свою нафту чи солярку на великий танкер-накопичувач (там їх декілька і вони очікують, поки їх не завантажать по черзі декілька десятків танкерів типу ріка-море, що йдуть з Волги-Дону)», – зазначив експерт.

Фото: Facebook Andrii Klymenko

«Скоріш за все трапився вибух парів нафтопродуктів в процесі провітрювання танків. І ті 3 моряки, яких шукають, скоріш за все, там і були (фото 3)», – додав Клименко.

Фото: Facebook Andrii Klymenko

Нагадаємо:

  • 21 січня 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки на танкері-газовозі MAESTRO (прапор Танзанії, екіпаж 15 чоловік, громадяни Туреччини та Індії) стався вибух під час перевалки газу на другий танкер-газовоз CANDY (прапор Танзанії, екіпаж 17 чоловік, громадяни Туреччини та Індії). Обидва судна загорілися. Моряки змушені були рятуватися, стрибаючи в воду. Загинули щонайменше 10 людей.
  • Згорілі у Чорному морі неподалік Керченської протоки танкери-газовози CANDY (IMO: 9005479) та MAESTRO (IMO: 8810700) раніше заходили до закритих Україною портів окупованого Криму та займались незаконним перевезенням газу з Керчі до Сірії і Ливану. Вони належать турецькій компанії MILENYUM DENIZCILIK GEMI, яка перебуває у «сірійському санкційному списку США».
  • В результаті пожежі на танкерах 10 людей загинули, 10 – вважаються зниклими безвісти, 12 – врятовані.