Явка на місцевих виборах склала 37% за даними 97% ТВК – ЦВК

Новини
Фото: genichesk.ipc.org.ua

За даними Центральної виборчої комісії, орієнтовна явка виборців на місцевих виборах в Україні становить 37% за даними 97% територіальних виборчих комісій (ТВК). Дані ЦВК збігаються з інформацією Громадянської мережі ОПОРА.

Інформацію про активність виборців на місцевих виборах-2020 озвучив голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко на онлайн-брифінгу в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Станом на 21 годину 42 хвилини Центральна виборча комісія отримала інформацію від 97% територіальних виборчих комісій, тобто майже повну інформацію попередню про кількість виборців, які отримали бюлетені на виборчих дільницях. Тобто, про явку. За нашою інформацією явка складала 37% орієнтовно», – сказав Діденко.

Він зазначив що явка в цьому році зменшилась майже на 10% порівняно з місцевими виборами 2015 року, коли вона становила 46,6%.

«Мабуть, що такі результати є очікуваними та дещо закономірними», – вказав голова ЦВК та нагадав про те, що ці вибори відбулися в умовах карантину, що також вплинуло на активність виборців.

Діденко також повідомив, що найвища явка була у Західній Україні, зокрема, у Тернопільській області – 44,77%, найнижча у Донецькій області – 31%.

Він також зазначив, що порушення на виборах суттєво не вплинули на хід голосування. Переважна їх більшість стосувалися агітації в день виборів.

«За тою інформацією, яка є в ЦВК, порушення на дільницях і навколо них були, але вони не носили масового і системного характеру і не вплинули істотно на перебіг голосування, і сподіваємося, в подальшому не вплинуть на результати виборів», – сказав голова ЦВК.

Дані ЦВК збігаються з інформацією Громадянської мережі ОПОРА, за даними спостерігачів якої явка на місцевих виборах 2020 року склала 35,94%.

В ОПОРІ також нагадали, що у 2015 році, коли обирали місцеву владу, явка була більшою – 46,5%, а на виборах народних депутатів минулого року проголосувало 49,3% виборців.

Нагадаємо:

  • 25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори, на яких українці обирали депутатів місцевих, районних та обласного рад, голів міст, селищ і сіл. Вибори проводилися за новим Виборчим кодексом, який передбачає пропорційну систему виборів депутатів з відкритими списками до місцевих рад тих населених пунктів, де зареєстровано понад 10 тис. виборців. Вибори в територіальних громадах з меншим числом виборців проходили за мажоритарною системою.