Кіпр припинив надавати громадянство в обмін на інвестиції, чим користувались корупціонери

Новини
Фото: kommersant.uk

На Кіпрі 1 листопада через велику кількість порушень припинила діяти програма надання громадянства країни в обмін на інвестиції – так звані «золоті паспорти». Раніше розгорівся скандал через те, що громадянство країни могли отримати люди з навіть з судимістю. «Золоті паспорти» змогли отримати відомі українські бізнесмени та ексчиновники.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Уряд Кіпру оголосив про рішення скасувати дію програми «золотих паспортів» 13 жовтня – через кілька годин після того, як телекомпанія Al Jazeera оприлюднила матеріал про те, що кіпрські чиновники нібито допомагали потенційному клієнту взяти участь у програмі, хоча він, за чинними правилами, не має на це права через судимість. Після цього голова парламенту Кіпру Дімітріс Суллуріс, який був героєм сюжету, оголосив про свою відставку.

У серпні Al Jazeera назвала імена власників 2,5 тисячі «золотих паспортів» (40 відсотків з них становили росіяни) і вказала на кримінальне походження грошей багатьох з них. Влада Кіпру відкинула ці дані. У вересні поліція Кіпру почала розслідувати процедури отримання громадянства 42 інвесторами, які входили в «групу високого ризику». За результатами перевірки громадянства Кіпру були позбавлені семеро інвесторів: влада країни дійшла висновку, що ті отримали паспорти під хибним приводом або шляхом приховування важливої інформації.

Міністерство фінансів і міністерство внутрішніх справ Кіпру виступили за припинення видачі «золотих паспортів» через велику кількість порушень і високу уразливість програми, і уряд підтримав цю ініціативу. При цьому в уряді зазначили, що «золоті паспорти» принесли країні сім мільярдів євро.

20 жовтня Європейська Комісія розпочала процедуру про порушення законодавства ЄС щодо Кіпру і Мальти через «золоті паспорти». Комісія наголосила, що надання громадянства, яке в цьому випадку є громадянством Євросоюзу, цими державами в обмін на оплату «несумісне з принципом лояльного співробітництва».

Програма «золотих паспортів» на Кіпрі діяла з 2004 року і набула нинішнього вигляду – громадянство і паспорт в обмін на мінімально 2 мільйони євро інвестицій – з 2014 року. Вона популярна серед росіян, українців, а останнім часом і китайців.

Нагадаємо:

  • У серпні 2020 року розслідувачі Al Jazeera отримали доступ до 1500 конфіденційних документів, в яких міститься інформація про продаж Кіпром своїх паспортів ряду сумнівних осіб, які представляють серйозну загрозу безпеці ЄС. У переліку також є прізвища відомих українських бізнесменів і екс-чиновників.
  • Комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс закликав Кіпр припинити процедуру надання громадянства через інвестиційні схеми та розслідувати виявлені розслідувачами Al Jazeera факти надання так званих «золотих паспортів» корупціонерам.