У ПФУ нагадали, що наявність електронного пенсійного посвідчення обов’язкова для отримання виплат пенсіонерами-ВПЛ

Влада
Фото: pfu.gov.ua

У Пенсійному фонді України нагадали, що електронне пенсійне посвідчення (ЕПП), яке одночасно є банківською картою, за бажанням може отримати будь-який пенсіонер, який одержує пенсійні виплати через Ощадбанк. Але для пенсіонерів-переселенців наявність ЕПП – обов’язкова умова для отримання пенсій.

Про це повідомляє Управління ПФУ в м. Сєверодонецьку Луганської області, передає портал «Донецкие новости».

Пенсійне посвідчення у вигляді звичайної пластикової банківської картки видається з 2018 року. Пенсіонер може сам вибрати яке отримати: в традиційній (паперової) форми, або у формі платіжної картки.

У ПФУ наголошують, що пенсійні посвідчення, які видавалися до цього часу продовжують діяти. Примусово змінювати старі посвідчення на нові не планується.

«Більш того – сам пенсіонер приймає рішення, в якій формі йому краще отримати пенсійне посвідчення. Якщо людина бажає повноцінно використовувати всі електронні сервіси Пенсійного фонду чи інших органів влади, мати власний цифровий підпис і мати єдиний документ, за допомогою якого можна і отримати пенсію, і підтвердити статус пенсіонера, то вибір, безсумнівно, за електронною платіжною карткою», – відзначили в управлінні ПФУ Сєвєродонецька.

У той же час обов’язковим є отримання електронного пенсійного посвідчення внутрішньо переміщеними особами (переселенцям), які отримують пенсії.

У ПФУ відзначають, що ЕПП – це повноцінна платіжна карта Ощадбанку, по якій:

– нараховані гроші можна отримати без черг цілодобово в будь-якому місті України в банкоматах будь-якого банку або в відділеннях Ощадбанку;
– можливо зняти з рахунку не всю пенсію, а тільки необхідну суму;
– навіть не маючи в гаманці «живих» грошей, карткою ЕПУ через термінали можна розраховуватися в магазинах, аптеках, автозаправках, інших торговельних мережах;
– в окремих випадках покупець, користуючись карткою може отримувати знижки при розрахунках в торгових мережах або аптеках;
– клієнт може дати банку розпорядження регулярно здійснювати платежі з пенсійного рахунку за комунальні та інші послуги, а також робити регулярні перекази на будь-який інший рахунок.

Власник карти також може оплачувати рахунки за мобільний і міський телефони, інтернет, кабельне телебачення, за світло, воду, газ, вивіз сміття та інші комунальні послуги за допомогою платіжної картки безпосередньо на сайті «Ощад-24», без комісійних зборів. За допомогою системи «WEB-банкінг» можна контролювати стан своїх рахунків і керувати ними без відвідування фінансової установи.

«В очікуванні пенсії, немає потреби щодня відвідувати відділення Ощадбанку, пошти або банкомат, щоб перевірити залишок на рахунку. Досить підключити послугу СМС-інформування, яка надається банком, і відразу після нарахування коштів на пенсійну картку на особистий мобільний телефон клієнта надійде відповідне повідомлення. Це дозволяє отримувати пенсію вчасно і без зайвих витрат часу», – відзначили в управлінні ПФУ Сєвєродонецька.

За допомогою ЕПУ пенсіонер також може повноцінно користуватися всіма державними електронними сервісами, отримувати документи на веб-порталах органів влади.

Нагадаємо:

  • Ощадбанк продовжив до 1 січня 2021 року дію платіжних карток переселенців, обслуговуються за тарифним пакетом «Мій рахунок», через карантин і тимчасові обмеження, викликані COVID-19.
  • Віце-прем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков зазначив, що пенсіонери з непідконтрольного Донбасу зможуть отримувати пенсії, навіть якщо їх карти Ощадбанку вже прострочені, а вони не можуть перетнути КПВВ через карантин. Рішенням Кабміну знято обмеження щодо верифікації в 60 днів до того, як буде завершено повністю карантин.
  • Ощадбанк пояснив, що продовження дії електронних пенсійних посвідчень (ЕПП), які одночасно є банківськими картками, до 1 січня 2021 року, стосується виключно карток пенсіонерів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО).