У Криму силовики не пропустили через Керченський міст 200 кримських татар, які їхали на суд над фігурантами «справи кримських мусульман»

Новини
Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму російські силовики в ніч на 3 листопада зупинили і не дали можливості проїхати Керченськимй мостом близько 200 кримських татар, які їхали в російський Ростов-на-Дону на оголошення вироку в Південному окружному військовому суді фігурантам червоногвардійськоъ «справи кримських мусульман».

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарність».

«Близько 200 осіб цієї ночі намагалися проїхати в Ростов-на-Дону, щоб висловити солідарність з сім’ями політичних в’язнів і підтримати Рустема Емірусеїнова, Арсена Абхаїрова і Ескендера Абдулганієва», – йдеться в повідомленні.

Як відзначили активісти, кримських татар, які прямували в Південний Окружний військовий суд в Ростов-на-Дону на винесення вироку фігурантам червоногвардійської групи у «справі Хізб ут-Тахрір» затримували співробітники ДПС в різних районах Криму і на в’їзді на Керченський міст, де зібрали паспорта у всіх пасажирів, мотивуючи тим, що необхідна перевірка особи за базою даних.

При цьому деяким водіям силовики погрожували штрафами в розмірі 200 тисяч рублів, натомість пропонували повернутися назад в супроводі ДПС.

Фото: Facebook Крымская солидарность

«Всім затриманим кримським татарам на Керченському мосту цієї ночі повернули документи в районі 7-й годині ранку. Люди повертаються до Криму, простоявши майже 10 годин на вулиці без чіткого пояснення – чому вони утримуються», – розповіли в «Кримській солідарності».

Паспорти затриманих кримчан силовики навмисно тримали всю ніч і повертали з тривалими інтервалами. Водійські посвідчення та технічні паспорти на транспорт повернули тільки вранці.

«На дзвінки гарячих ліній ФСБ і МВС активісти і родичі отримували стандартну відповідь – «розбираємося». Це безпрецедентні заходи з боку співробітників поста ДПС ГИБДД, які вони застосували під тиском співробітників ФСБ – людей в цивільному, які не представлялись в ході спілкування», – відзначили активісти.

До посту ДПС на в’їзді на Керченський міст прибув загін ОМОНу і Росгвардії.

Фото: Facebook Крымская солидарность

Як повідомлялось, 2 листопада в Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону фігуранти сфальсифікованої ФСБ червоногвардійської «справи кримських мусульман» Рустем Емірусеїнов, Ескендер Абдулганієв і Арсен Абхаїров виступили з останнім словом.

Нагадаємо:

  • 14 лютого 2019 року в Криму в трьох будинках кримських татар в смт. Октябрьське російські силовики провели обшуки. Кримчанина Рустема Емірусеїнова відвезли в управління ФСБ в Сімферополі. Перед цим в управління ФСБ відвезли також Ескендера Абдулганієва і Арсена Абхаїрова.
  • 15 лютого в Сімферополі «Київський райсуд» заарештував трьох затриманих кримських татар за підозрою в участі в забороненій в РФ організації «Хізб ут-Тахрір».
  • 19 жовтня 2020 року прокурор попросив суд визнати кримських татар винними і призначити покарання у вигляді позбавлення волі в колонії посиленого режиму на терміни: Рустема Емірусеінову – 18 років з обмеженням на 1,5 року нагляду, Арсену Абхаірову – 15 років, Ескендеру Абдулганіеву – 16 років.