Суд в РФ засудив фігурантів червоногвардійської «справи кримських мусульман» до позбавлення волі на термін від 12 до 17 років

Новини
Фото: Facebook Крымская солидарность

У Росії Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону 3 листопада засудив фігурантів червоногвардійської групи сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман» до позбавлення волі на термін від 12 до 17 років з відбуванням перших двох років ув’язнення у в’язниці.

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарність».

«Емірусеїнов Рустем – 17 років з відбуванням перших двох років у в’язниці, решта на суворому режимі. Абхаїров Арсен – 13 років і Абдулганієв Ескендер – 12 років. Перші два роки у обох теж у в’язниці. Суд постановив зарахувати час тримання під вартою в термін покарання … Підсудні сприйняли слова судді спокійно», – йдеться в повідомленні.

Як повідомляють активісти, Емірусеїнов, Абхаїров і Абдулганієв були одягнені в білі футболки з написами: «1944 – призначили в зрадники», «2016 – призначили в терористи» і «Вивчення релігії – не тероризм».

На оголошені вироку в суді був присутній консул України в Ростові-на-Дону Юрій Довгуля.

Як повідомлялось, в окупованому Криму російські силовики в ніч на 3 листопада зупинили і не дали можливості проїхати Керченськимй мостом близько 200 кримських татар, які їхали в російський Ростов-на-Дону на оголошення вироку в Південному окружному військовому суді фігурантам червоногвардійської «справи кримських мусульман».

Нагадаємо:

  • 14 лютого 2019 року в Криму в трьох будинках кримських татар в смт. Октябрьське російські силовики провели обшуки. Кримчанина Рустема Емірусеїнова відвезли в управління ФСБ в Сімферополі. Перед цим в управління ФСБ відвезли також Ескендера Абдулганієва і Арсена Абхаїрова.
  • 15 лютого в Сімферополі «Київський райсуд» заарештував трьох затриманих кримських татар за підозрою в участі в забороненій в РФ організації «Хізб ут-Тахрір».
  • 19 жовтня 2020 року прокурор попросив суд визнати кримських татар винними і призначити покарання у вигляді позбавлення волі в колонії посиленого режиму на терміни: Рустема Емірусеінову – 18 років з обмеженням на 1,5 року нагляду, Арсену Абхаірову – 15 років, Ескендеру Абдулганіеву – 16 років.
  • 2 листопада в Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону Рустем Емірусеїнов, Ескендер Абдулганієв і Арсен Абхаїров виступили з останнім словом.