В Криму окупанти вимагають від митрополита Климента невідкладно знести храм ПЦУ в Євпаторії та сплатити штраф

Новини
Дерев'яний храм ПЦУ в Євпаторії, 02.11.2019 Фото: Facebook Ярослав Гонтар

В окупованому Криму так зване «Управління Федеральної служби судових приставів по Республіці Крим» сьогодні надіслало митрополиту Сімферопольському і Кримському Православної церкви України Клименту документи з вимогою у строк до 3 листопада знести храм ПЦУ «Неопалима купина» у Євпаторії та сплатити штраф у розмірі 50 тис. рублів.

Про це повідомляє представництво президента України в АР Крим.

«Представництво Президента України в АР Крим засуджує чергові порушення держави-окупанта Російської Федерації проти Кримської єпархії Православної Церкви України та її вірян. Рішення так званого суду і подальші вимоги демонтувати храм «Неопалима купина» в Євпаторії спрямовані на витіснення Української Церкви з тимчасово окупованого Кримського півострова. Росія хоче, щоб в Криму не було Української Церкви, важливого центру єднання українців», – заявив представник президента України в АРК Антон Кориневич.

Він додав, що представництво буде вживати всіх можливих засобів і дій для захисту Української Церкви на півострові. Зокрема інформація про системні порушення права на релігійну свободу і зазіхання на майно ПЦУ в Криму комунікується з дипломатичним корпусом та міжнародними організаціями, факти порушень зібрано та надано до включення у щорічну Резолюцію Генеральної Асамблеї ООН по Криму.

«Представництво знаходиться у постійному контакті з кримськими правоохоронцями, які фіксують злочини, що здійснює Російська Федерація та її окупаційні адміністрації щодо релігійних свобод в рамках кримінальних проваджень» – зазначив Кориневич.

Як повідомлялось, у серпні 202 року ЄСПЧ звернувся до уряду РФ з вимогою надати інформацію про те, які подальші юридичні кроки російська влада має намір вчинити щодо храмів ПЦУ в окупованому Криму – будівлі кафедрального собору у Сімферополі, яку забирають у кримської єпархії, та каплиці у Євпаторії, яку окупанти вимагають знести.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП – ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 4 серпня 2020 року Верховний суд РФ відмовився переглянути рішення про виселення громади ПЦУ з кафедрального собору в Сімферополі.
  • У листопаді 2019 року окупаційний «Євпаторійський міський суд» ухвалив знести дерев’яний храм Православної церкви України, будівництво якого було розпочато ще до окупації півострова Росією в 2014 році. «Суд» задовольнив позовну заяву «адміністрації Євпаторії» до Громади в ім’я Пречистого образу Божої Матері «Неопалима Купина», Управління Кримської Єпархії Української православної церкви «про звільнення муніципальної земельної ділянки та проведення робіт з демонтажу зведеної будови».
  • 23 липпня 2020 року архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент отримав постанову так званої «служби судових приставів Криму» про знесення церкви ПЦУ в Євпаторії у п’ятиденний термін. Площа ділянки, яку окупаційна адміністрація вимагає звільнити, усього 30 кв. м.