Треба повністю поміняти підходи до української санкційної політики, зміни до КК та Адмінкодексу вже готові – Макеєв

Новини
Олексій МАКЕЄВ, посол з особливих доручень, спеціальний представник МЗС України із санкційної політики, фото: investigator.org.ua

Україні потрібно повністю поміняти підходи до української санкційної політики, які існували з 2014 року. Філософія українських санкцій – є побудова ефективного механізму, який працював би, як ефективний годинник.

Про це Олексій Макеєв, посол з особливих доручень, спеціальний представник МЗС із санкційної політики, заявив у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська).

«До 2014 року в Україні не було ніякого закону про санкції, а той закон, який був написаний у 2014-му році, був написаний буквально за одну ніч, проголосований Верховною Радою, і тоді ми спробували запустити цей механізм. Що ми бачимо сьогодні у 2020-му? Що механізм працює, але не так, як гарний швейцарський годинник або німецький автомобіль. І саме тому моєю метою у взаємодії з нашими органами влади є побудова ефективного механізму, який працював би, як ефективний годинник. Починаючи від визначення, кого ми вносимо у цій санкційні списки, завершуючи адміністративною відповідальністю і кримінальною відповідальністю за порушення цих санкцій», – заявив Макеєв.

За його словами, надзвичайно важливо у цій санкційній політиці чітко імплементувати ті санкції, які запроваджуються Радою Безпеки ООН, а вони обов’язкові до виконання всіма державами ООН.

«Швидка імплементація санкцій, які запроваджуються Європейським Союзом і нашими партнерам в українське законодавство. Надзвичайно важливий елемент – встановити механізм оцінки ефективності санкцій. Якщо ми внесли туди російську компанію — чи вона працює? Чи дійсно вона втрачає гроші і не може проводити свою економічну діяльність? І тут надзвичайно важливо нам співпрацювати з нашими міжнародними партнерами. Відповідальність за порушення санкцій? Звичайно. Кримінальний Кодекс! І я можу сказати, що вже готові зміни до ККУ та Адміністративного кодексів», – вважає Макеєв.

У Верховній Раді України зареєстрований законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу і до закону Про санкції щодо встановлення і адміністративної, і кримінальної відповідальність за порушення вимог санкційного режиму, що діє для захисту національної безпеки і територіальної цілісності України, заявив в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань Ігор ПОНОЧОВНИЙ, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя.

Читайте також  розслідування ЦЖР «Схеми обходу кримських санкцій» і Як працюють «кримські санкції». Фінансовий сектор