Кримський саміт пройде у Києві в травні 2021 року – Кулеба

Новини
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба Фото: Facebook MFA of Ukraine

Кримський саміт в рамках Кримської платформи, яка має на меті повернути у міжнародний порядок денний питання деокупації Криму, відбудеться у травні 2021 року в Києві.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу 5 листопада, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ініціатива зі створення Кримської платформи динамічно розвивається. Ми ведемо активні консультації з партнерами, інформуємо їх про зміст, формат цієї платформи, як вона працюватиме. Отримуємо підтримку, готовність брати участь в ній. Отримуємо позитивні відгуки від партнерів і готовність працювати над нашою пропозицією», – сказав Кулеба.

Він додав, що ця робота не буде зупинятися ні на день і увінчається проведенням саміту Кримської платформи, який пройде в Києві.

«Я сьогодні вже можу повідомити офіційно, що остаточно ухвалене рішення, що цей саміт Кримської платформи відбудеться у травні 2021 року. Дуже сильно сподіваємося, що на той момент ситуація з пандемією стабілізується і ми матимемо нагоду провести успішно саміт у столиці України», – зазначив очільник МЗС.

За інформацією джерел Європейської правди, дата саміту буде прив’язана до 18 травня – Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Нагадаємо:

  • 27 серпня 2020 року міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на зустрічі з першим заступником Державного секретаря США Стівеном Бігеном закликав Сполучені Штати взяти участь у створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • 23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН запросив друзів України долучитися до створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму.
  • 29 вересня 2020 року Володимир Зеленський закликав депутатів Європарламенту до співпраці в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму.
  • Щоб тримати тему окупованого Криму на найвищому політичному рівні, МЗС планує у 2021 році провести в Україні Кримський саміт в рамках Кримської платформи. Запрошення на саміт буде відкритим для всіх країн, які вбачають доцільність у його проведенні.
  • Президент Володимир Зеленський вважає, що світ не має забувати про Крим, допоки півострів залишається незаконно окупованим Росією. Саме для повернення питання Криму у міжнародний порядок денний Україна створює формат «Кримська платформа».