Проект змін до ККУ про відповідальність за порушення санкцій підтриманий комітетом Ради – Поночовний

Новини
Ігорь Поночовный, керівник прокуратури АР Крым і міста Севастополя

Проект змін до Кримінального кодексу України, які встановлюють відповідальність за порушення санкцій, пройшов слухання у Комітеті Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності та рекомендований до розгляду парламентом у першому читанні.

Про це Ігор Поночовний, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя, заявив в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань.

«У Верховній Раді України зареєстрований законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу і до закону «Про санкції» щодо встановлення і адміністративної, і кримінальної відповідальність за порушення вимог санкційного режиму, що діє для захисту національної безпеки і територіальної цілісності України. Законопроект пройшов слухання в Комітеті, рекомендований до розгляду у першому читанні, але, однозначно, до другого читання він потребує багато доопрацювань, тому що виникають різні питання в тлумаченні тих чи інших термінів, деталізації, за які саме дії буде встановлена кримінальна відповідальність, за які дії – адміністративна», – додав Поночовний.

За його словами, головне, що процес запустився і законопроект вже розглядається у парламенті. «Сподіваємось, що буде швидше, щоб ми вже могли ефективно реалізовувати механізм кримінального провадження для розслідування таких фактів, для притягнення осіб до відповідальності», – зазначив прокурор.

Він додав, що в ході обговорення проєкту були слушні зауваження про те, що потрібно не лише внести зміни до Кримінального кодексу і доповнити закон «Про санкції» можливістю притягнення до відповідальності, але і взагалі розписати, деталізувати санкційний механізм – як і до кого ці обмеження застосовуються.

«Тому цей законопроект – це лише перший крок, який, мені здається, потрібно буде в багатьох дискусіях обговорювати. Потрібно залучати туди і Кабінет міністрів, бо цей проект поданий 12 депутатами, розроблений за допомогою, серед інших, і прокуратури АРК», – вказав Поночовний.

Відповідно до проєкту закону №4002, опублікованому на сайті ВРУ, Кримінальний кодекс пропонується доповнити статтею 209-2 «Умисне порушення вимог законодавства щодо застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», санкція якої передбачає за її порушення штраф від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років. За ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або у великому розмірі, – позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскація майна. Дії, передбачені ч.1 або ч.2 цієї статті, вчинені службовою особою або в особливо великому розмірі, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Крім того, законопроєкт пропонує доповнити закон «Про санкці» положенням про те, що нагляд і контроль за дотриманням законодавства про санкції покладається на спеціально уповноважений державний орган, визначений Кабміном України. Цей орган наділяється повноваженнями застосовувати фінансові санкції (штрафи) за порушення обмежувальних заходів, введених Україною.

Матеріал підготовлено в рамках спецпроекту спецпроекту «Як працюють «кримські санкції» Центру журналістських розслідувань в партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

Читайте також  розслідування ЦЖР «Схеми обходу кримських санкцій» і Як працюють «кримські санкції». Фінансовий сектор.

Нагадаємо: