В окупований Крим незаконно приїхала посол Нікарагуа в РФ відкривати своє «консульство»

Новини
Альба Асусена Торрес, фото: kerch.rk.gov.ru

В окупований Крим «з робочим візитом» прибула Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Нікарагуа в РФ Альба Асусена Торрес, щоб взяти участь в незаконному відкритті «консульства» Нікарагуа на території півострова.

Про це повідомили в «Міністерстві внутрішньої політики, інформації та зв’язку Криму».

«В рамках свого візиту посол відвідала Керч: нікарагуанському дипломату провели екскурсію по Аджимушкайський каменоломні і по горі Мітрідат. Посла супроводжував постійний представник Республіки Крим при президенті Російської Федерації Георгій Мурадов», – йдеться в повідомленні.

«Консульська установа Нікарагуа стане першим закордонним представництвом в Криму. Це перший офіційний захід, пов’язаний із зарубіжними представництвами, – відкриття першої консульської установи іноземної держави в російському Криму», – повідомив російському «Інтерфаксу» «віце-прем’єр» Криму – «постійний представник республіки при президенті РФ» Георгій Мурадов.

Він уточнив, що «консульська установа» буде відкрито в Сімферополі.

Георгій Мурадов, фото: kerch.rk.gov.ru

15 жовтня посол України у США Володимир Єльченко провів зустріч з генсеком Організації американських держав (ОАД) Луїсом Альмагро, під час якої пояснив, чому не можна вважати легітимним рішення Нікарагуа відкрити «почесне консульство» в окупованому Криму.

Кабмін України пропонує застосувати секторальні спеціальні економічні санкцій до Республіки Нікарагуа у відповідь на протиправні дії її уряду, який неправомірно та не узгодивши з Україною призначив почесного консула в тимчасово окупованому Росією Криму.

Нагадаємо:

  • МЗС України надіслав ноту Нікарагуа, яка в порушення українського законодавства та міжнародного права призначила експредставника президента РФ у так званому «Кримському федеральному окрузі» Олега Бєлавєнцева почесним консулом в окупованому Криму. Київ вимагає скасувати це рішення та розглядає його як спробу легітимізувати незаконну анексію Кримського півострова. В ноті також міститься попередження, що в разі відсутності відповідної реакції з боку Нікарагуа Україна почне застосовувати санкційні механізми відповідно до свого законодавства для того, щоб покарати Нікарагуа за цей крок.
  • У березні 2019 року Святошинсьий райсуд Києва заочно засудив до 13 років позбавлення волі екс-представника президента РФ у так званому «Кримському федеральному окрузі» Олега Бєлавенцева. Він визнаний винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, підбурюванні до державної зради та веденні агресивної війни проти України. Вирок досі не набув чинності, оскільки Київський апеляційни суд ще не розглянув апеляційну скаргу, подану захистом Бєлавєнцева.
  • Детальніше про Олега Бєлавенцева читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Навіщо Росії почесне консульство Нікарагуа в Криму?».