Україна почала процес застосування санкційних заходів через незаконне відкриття «консульства» і візит до Криму посла Нікарагуа – МЗС

Новини
Фото: РИА Новости

У Міністерстві закордонних справ України засудили неузгоджений і незаконний візит до окупованого Крим Надзвичайного і Повноважного посла Республіки Нікарагуа в РФ Альби Асус Торрес, яка приїхала взяти участь в незаконному відкритті «консульства» Нікарагуа на території півострова. Українська сторона розпочала процес застосування санкційних заходів відповідно до законодавства України і вживатиме у подальшому усі необхідні дії, передбачені законами України і нормами міжнародного права, для захисту суверенітету і територіальної цілісності держави.

Про це повідомляється на сайті МЗС України.

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з незаконним та непогодженим з Україною візитом посла Республіки Нікарагуа в Російській Федерації пані Альби Асусени Торрес до Автономної Республіки Крим, Україна, для вручення так званому «Почесному консулу Нікарагуа в РФ з резиденцією в м.Сімферополь» Олегу Бєлавєнцеву консульського патенту.

Вручення так званому «Почесному консулу Нікарагуа в РФ» консульського патенту є грубим порушенням законодавства України і міжнародного права, зокрема резолюцій Генеральної Асамблеї ООН 68/262 «Територіальна цілісність України», 71/205, 72/190, 73/263 та 74/168 «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь, Україна», 73/194 та 74/17 «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м.Севастополь, Україна, а також частин Чорного й Азовського морів».

Ця дія вважається нашою державою нікчемною і розглядається як відверто недружній крок з боку Нікарагуа щодо України, який сприяє агресії Російської Федерації та її спробі анексії невід’ємної частини території України, якими є Автономна Республіка Крим та місто Севастополь.

Відповідно до законодавства України, в’їзд іноземців та осіб без громадянства на тимчасово окуповану територію та виїзд з неї здійснюється через територію України. Разом з цим, будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законодавством України, а будь-який акт (рішення, документ), виданий такими органами та/або особами, є недійсним і не створює правових наслідків.

Міністерство закордонних справ України неодноразово попереджало нікарагуанську сторону про неприпустимість дій, які порушують суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Українська сторона розпочала процес застосування санкційних заходів відповідно до законодавства України і вживатиме у подальшому усі необхідні дії, передбачені законами України і нормами міжнародного права, для захисту суверенітету і територіальної цілісності нашої держави», – повідомляється на сайті МЗС України.

Фото: РИА Новости

Фото: РИА Новости

Фото: РИА Новости

Як пише російське видання РИА Новости, в Сімферополі відбулося відкриття «почесного консульства Нікарагуа в Республіці Крим».

«У вівторок в Раді міністрів РК пройшла урочиста церемонія передачі копії патенту керівництва Нікарагуа по відкриттю консульства в РК», – повідомляє видання.

15 жовтня посол України у США Володимир Єльченко провів зустріч з генсеком Організації американських держав (ОАД) Луїсом Альмагро, під час якої пояснив, чому не можна вважати легітимним рішення Нікарагуа відкрити «почесне консульство» в окупованому Криму.

Кабмін України пропонує застосувати секторальні спеціальні економічні санкцій до Республіки Нікарагуа у відповідь на протиправні дії її уряду, який неправомірно та не узгодивши з Україною призначив почесного консула в тимчасово окупованому Росією Криму.

Нагадаємо:

  • МЗС України надіслав ноту Нікарагуа, яка в порушення українського законодавства та міжнародного права призначила експредставника президента РФ у так званому «Кримському федеральному окрузі» Олега Бєлавєнцева почесним консулом в окупованому Криму. Київ вимагає скасувати це рішення та розглядає його як спробу легітимізувати незаконну анексію Кримського півострова. В ноті також міститься попередження, що в разі відсутності відповідної реакції з боку Нікарагуа Україна почне застосовувати санкційні механізми відповідно до свого законодавства для того, щоб покарати Нікарагуа за цей крок.
  • У березні 2019 року Святошинсьий райсуд Києва заочно засудив до 13 років позбавлення волі екс-представника президента РФ у так званому «Кримському федеральному окрузі» Олега Бєлавенцева. Він визнаний винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України, підбурюванні до державної зради та веденні агресивної війни проти України. Вирок досі не набув чинності, оскільки Київський апеляційни суд ще не розглянув апеляційну скаргу, подану захистом Бєлавєнцева.
  • Детальніше про Олега Бєлавенцева читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Навіщо Росії почесне консульство Нікарагуа в Криму?».