ОПОРА не виявила суттєвих порушень в ході повторного голосування, які могли вплинути на їх результат

Новини
Олександр Клюжев і Ольга Айвазовська Фото: oporaua.org

За загальною оцінкою спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА, протягом повторного голосування на дільницях не виявлено суттєвих порушень, які могли б вплинути на результати виборів. Загальна статистика порушень та зловживань під час повторного голосування 15 листопада не надто відрізняється від показників, які зафіксували спостерігачі ОПОРИ на виборах 25 жовтня.

Про це йдеться в повідомлені Громадянської мережі ОПОРА.

«Громадянська мережа ОПОРА відзначає, що день повторного голосування на місцевих виборах 15 листопада пройшов організаційно на належному рівні. Кричущих порушень, які могли б вплинути на результати виборів, громадські спостерігачі не зафіксували. Більшість з виявлених фактів носили типовий характер і не надто відрізнялися від показників, які зафіксували ОПОРА на виборах 25 жовтня 2020 року», – розповіла Ольга Айвазовська, голова правління ОПОРИ.

За оцінкою спостерігачів ОПОРИ, найбільш частим процедурним порушенням у день повторного голосування були спроби незаконної видачі дільничною виборчою комісією та отримання виборцем бюлетенів для голосування, зокрема без пред’явлення належних документів (наприклад, на підставі закордонного паспорта).

Іншою поширеною проблемою в день повторного голосування, як і під час першого туру, були порушення таємниці голосування шляхом фотографування бюлетеня – зафіксовано на 5,19% ДВК (похибка становить 4,56%), а також голосування виборцями за межами кабінки чи демонстрації ними виборчого бюлетеня – зафіксовано на 5,93% ДВК. Небезпека подібних порушень в можливому застосуванні технологій контрольованого голосування (підкупу виборців), тому вони потребують особливої уваги і реагування з боку правоохоронних органів.

«Якщо говорити про спроби безпосередньої фальсифікації результатів голосування, голосування незаконне, голосування декількома бюлетенями або пачками, то такі інциденти зафіксовані на рівні 0,74% виборчих дільниць. Цей показник також співвідноситься з показником 25 жовтня. Відсутність масових спроб фальсифікувати результати голосування є певним позитивним сигналом щодо повторного голосування, тому що традиційно є негативні очікування щодо здатності двох учасників боротися різними способами за остаточну перемогу. І поки за результатом спостереження можемо говорити, що кандидати не вийшли за межі прийнятного і за межі закону», – розповів старший аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев.

Спостерігачі ОПОРИ в цілому позитивно оцінили перебіг підготовчих засідань і початок голосування. Голосування в завершальні години в цілому пройшло в безконфліктній атмосфері й було організовано в спосіб, що уможливлював виборцям повноцінно реалізувати активне виборче право. Спостерігачі повідомили, що на 98,46% ДВК не були помітні черги на момент закриття виборчих дільниць, що зумовлено насамперед низькою активністю виборців, а також належною організацією процесу голосування.

Системних проблем чи повторюваних випадків перешкоджання законному підрахунку голосів виборців з боку кандидатів, уповноважених осіб організацій партій, довірених осіб кандидатів чи спостерігачів виявлено не було, хоча окремі конфліктні інциденти, за повідомленнями спостерігачів, мали місце.

Нагадаємо:

  • 25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори, на яких українці обирали депутатів місцевих, районних та обласного рад, голів міст, селищ і сіл. Вибори проводилися за новим Виборчим кодексом, який передбачає пропорційну систему виборів депутатів з відкритими списками до місцевих рад тих населених пунктів, де зареєстровано понад 10 тис. виборців. Вибори в територіальних громадах з меншим числом виборців проходили за мажоритарною системою.
  • 15 листопада в Луцьку, Одесі, Сумах, Херсоні, Кам’янець-Подільському Хмельницької області, Краматорську, Українці Київської області відбулося повторне голосування на виборах міського голів. У всіх містах, крім Українки, повторне голосування відбулося в зв’язку з тим, що під час голосування 25 жовтня жоден з кандидатів не отримав більше 50% голосів виборців, які взяли участь в голосуванні.
  • За даними ЦВК, середня явка виборців у другому турі виборів мерів семи українських міст склала 24%. За даними ОПОРИ, явка склала 23,9%.