Кабмін запустив механізм передачі земель громадам

Новини
Фото: investigator.org.ua

Кабінет міністрів ухвалив Постанову №1113, яка запускає механізм повноцінної передачі земель сільськогосподарського призначення всім без виключення об’єднаним територіальним громадам (ОТГ) України.

Про це повідомив голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) Роман Лещенко.

«Це рішення – важливий крок у реалізації земельної реформи в частині земельної децентралізації та передачі понад 2 мільйонів гектарів сільськогосподарських земель органам місцевого самоврядування. Відповідний указ глава держави підписав місяць тому, 15 жовтня», – сказав Лещенко.

Він зазначив, що ця постанова уряду є наступним етапом для реалізації процесу передачі земель на місця.

За словами Лещенка, впродовж останнього місяця Держгеокадастр готував всю необхідну документацію для того, аби передача земель ОТГ могла бути проведена максимально оперативно.

Окремо він звернувся до новообраних голів територіальних громад, які вже приступили до роботи або ж розпочнуть виконувати свої обов’язки найближчим часом.

«Звертайтесь до обласних управлінь Держгеокадасту з необхідною документацією. Ви отримали підтримку на місцях, а ми передамо вам найбільш цінний ресурс у державі – землю. Завдяки чому місцеве самоврядування стане справді сильним. Це нові можливості для місцевого самоврядування та водночас серйозна відповідальність», – сказав очільник відомства.

Постановою №1113 від 16 листопада 2020 року Кабмін доручив Держгеокадастру прискорити проведення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності та передачу з 17 листопада 2020 року земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність відповідно до статті 117 Земельного кодексу України.

Крім того, уряд доручив міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства забезпечити супроводження законопроектів щодо фінансової підтримки фермерських господарств, удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, встановлення прозорої процедури проведення електронних земельних аукціонів та вжиття заходів до прискорення створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних у встановленому порядку.

Також міністерству розвитку громад та територій, міністерству юстиції, міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Держгеокадастру опрацювати питання щодо активізації оформлення територіальними громадами права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, передані з державної власності.

Нагадаємо:

  • 28 квітня 2020 року Володимир Зеленський підписав закон про ринок земель сільськогосподарського призначення. Закон передбачає, що купувати та продавати сільськогосподарську землю дозволять з 1 липня 2021 року і лише фізичним особам в обсязі до 100 гектарів. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі.
  • 15 жовтня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав указ про передачу земель сільгосппризначення з державної в комунальну власність, згідно з яким всі новостворені територіальні громади отримають землі в комунальну власність і зможуть використовувати кошти від землекористування для свого розвитку.