Зеленський підписав указ про передачу сільгоспземель з державної до комунальної власності

Новини
Фото: investigator.org.ua

Президент Володимир Зеленський у четвер підписав указ про передачу земель сільгосппризначення з державної до комунальної власності. 26 жовтня усі новостворені громади отримають землі в комунальну власність та зможуть використовувати кошти від землекористування для свого розвитку.

Указ №449/2020 «Про деякі заходи щодо прискорення реформ у сфері земельних відносин» передбачає передачу земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності.

Як наголосив президент, цей крок завершить реформу з децентралізації.

«Ключовий момент, без якого децентралізація не може бути в Україні завершена. Це передача земель безпосередньо громадам. Сьогодні цей важливий крок буде зроблено. Сьогодні я підписую указ про заходи щодо передачі земель сільськогосподарського призначення з державної до комунальної власності», – сказав він.

За словами глави держави, загалом місцеве самоврядування отримає у власність понад 2 млн га землі.

«Ми повертаємо землі людям. З центру – на місця. Це логічно й справедливо. Важливо, що закон забороняє продаж земель комунальної власності. І це – гарантія, що наступні покоління українців залишатимуться господарями своєї землі», – розповів Володимир Зеленський.

Він нагадав, що 28 років в Україні велися розмови щодо земельної реформи, але справа не доходила навіть до обговорення відповідного законопроекту.

Президент України Володимир Зеленський Фото: Facebook Офіс президента України

«Чому? Відповідь, на мою думку, дуже проста. Різні політики різних часів, старі політики створили ширму з нібито турботи про людей, нібито захисту української землі, яка нібито належить громадянам. Але вони не дозволяли людям бути повноцінними власниками, тобто володіти, користуватися й розпоряджатися самостійно землею», – заявив президент, зауваживши, що натомість активно діяв «сірий» ринок землі.

Нині, за його словами, у державній власності перебуває лише понад 2 млн га землі, які указом президента України передаються у власність громадам. Після передачі земель ОТГ у держави залишається всього 750 тис. га на акті постійного користування (землі Академії наук, Міноборони, Пенітенціарної служби тощо), щодо яких зараз здійснюється інвентаризація та присвоюються кадастрові номери з метою недопущення виведення у приватну власність.

«Тому коли президент питає український народ, чи повинні нести відповідальність за величезні корупційні порушення й чи потрібно давати довічне ув’язнення – так потрібно, тому що, ошукуючи український народ, бігаючи по телеекранах, здійснювали грабунок у режимі реального часу. Тому вони і противляться земельній реформі», – заявив голова Держгеокадастру.

Нагадаємо:

  • У квітні 2020 року Зеленський підписав закон про ринок земель сільськогосподарського призначення. 
  • Ухвалений Радою закон про ринок землі передбачає, що купувати та продавати сільськогосподарську землю дозволять з 1 липня 2021 року і лише фізичним особам в обсязі до 100 гектарів. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі.
  • Зеленський вважає, що закон про ринок сільськогосподарської землі має забезпечити конституційні права громадян України розпоряджатися своїм майном, а також дозволить розширити інвестиційні можливості в аграрному секторі України.
  • На позачерговому засіданні 13 квітня Верховна Рада відхилила 13 постанов про скасування законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», розблокувавши його підписання. Тепер голова Ради зможе його підписати і передати на підпис президенту.
  • Детальніше – у сюжеті ЦЖР «Децентралізація. Випробування Арабаткою».
  • А також в матеріалі ЦЖР Херсонська (де)централізація: об’єднані територіальні супергромади.