Кабмін запровадив перевірку для одержувачів пенсій та соцвиплат, якщо вони протягом року не знімали кошти з картки

Новини
Фото: pfu.gov.ua

Кабінет міністрів України запровадив обов’язкову ідентифікацію та верифікацію для одержувачів пенсій та інших соціальних пенсій, яким кошти перераховуються на платіжну картку, в разі якщо протягом року по такій картці не проводилися операції особисто одержувачем, а банк протягом року не проводив фізичну ідентифікацію особи.

Така норма передбачена постановою КМУ №1098 від 11 листопада 2020 року, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Цим документом, зокрема, вносяться зміни до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України №1596 від 30 серпня 1999 року.

Вони передбачають, що в разі, якщо пенсія і грошова допомога перераховуються на платіжну картку, термін дії якої перевищує один рік, і протягом року за такою платіжною карткою не проводилися операції особисто одержувачем, а банком протягом року не проводилася фізична ідентифікація особи, починається процедура перевірки отримувача.

В такому випадку уповноважений банк повідомляє про такий факт відповідний орган Пенсійного фонду України або органу соціального захисту населення.

Потім орган Пенсійного фонду України або орган соціального захисту населення забезпечує проведення ідентифікації і верифікації особи на підставі пред’явленого (в обов’язковому порядку) одержувачем особисто паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу та підтверджує її вік, а також визначеного законодавством документа, в якому вказані дані про місце її проживання.

Нагадаємо:

  • Менеджер з адвокації Центру прав людини ZMINA Олена Луньова повідомила, що в уряді на рівні профільних міністерств опрацьовується питання використання мобільного додатка «Дій вдома», яке зараз встановлюється для контролю самоізоляції, для проходження ідентифікації одержувачів соціальний допомог і пенсій. Це стосується переселенців і жителів непідконтрольних Україні територій Донбасу.
  • 11 листопада Кабмін України спростив процедуру відкриття поточних рахунків одержувачам пенсій та грошової допомоги. Прийнята постанова зменшить кількість відвідувань установ при призначенні пенсії, допомоги у зв’язку з поширенням COVID-19, особливо небезпечним для людей похилого віку. Також встановлено єдині вимоги до банків, через які здійснюватиметься виплата пенсій, грошової допомоги та виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.