Надлишок електроенергії в Криму потрібен РФ для нарощування військової інфраструктури – Михайло Гончар

Новини
Президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар Фото: investigator.org.ua

Традиційна економіка Криму не потребує надлишку електроенергії, але його могли створити, окрім традиційного розпилу федеральних коштів, з перспективою нарощування військової інфраструктури та обсягів оборонної промисловості на окупованому півострові.

Про це повідомив Центру журналістських розслідувань президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», експерт у галузі енергетики Михайло Гончар.

Він зазначає, що Балаклавська ТЕС (Севастополь) і Таврійська ТЕС (Сімферополь), збудовані РФ в окупованому Криму з використанням контрабандних турбін Siemens, створюють кількість електроенергії, яка є надлишковою для функціонування традиційної економіки півострова, але вона може бути витрачена для інших потреб. 

«По-перше, і будівництво мосту, і реконфігурація енергосистеми півострова, і будівництво нових генеруючих потужностей – все це механізми розпилу бюджетних програм федерального рівня», – вказує експерт. 

По-друге, робить висновок він, надлишкова генерація означає, що є споживач чи група споживачів, які потребують цієї електроенергії, і, можливо, потребуватимуть ще більше в подальшому. 

«Мова про військову інфраструктуру. Надлишок генерації зроблений з перспективою на збільшення споживання саме з боку військової інфраструктури – військових баз, пунктів розміщення авіації, флоту», – каже Гончар.

Також він вказує, що надлишок електроенергії може бути витрачений на суднобудівні програми, спроба активізації яких відбувається на керченському заводі «Залів», і на феодосійському заводі «Море», які були захоплені російськими окупантами. Санкційний режим практично не вплинув на діяльність цих підприємств, зазначає Михайло Гончар. 

Нагадаємо:

  • 1 жовтня 2018 року в Криму були запущені в експлуатацію перші блоки Таврійської і Балаклавської ТЕС, на яких встановлені чотири турбіни німецької компанії Siemens, незаконно доставлені на півострів з території Росії в обхід санкцій Євросоюзу.
  • 18 березня 2019 року в окупованому Криму президент РФ Володимир Путін дав старт роботі Балаклавської і Таврійської ТЕС.