Прокуратура АРК відкрила провадження за фактом забруднення атмосферного повітря в Криму і Херсонській області

Новини
Після хімічного викиду завод «Кримський титан», який належить українському олігарху Дмитру Фірташу, не зупиняв роботу: з труб підприємства йде дим.

За фактом забруднення атмосферного повітря в Криму та Херсонській області розпочато кримінальне провадження.

Про це йдеться в повідомленні прокуратури АРК та м. Севастополя, передає Центр журналістських розслідувань.

«03.09.2018 за повідомленням Херсонського прикордонного загону Азово-Чорноморського регіонального управління Державної Прикордонної служби України о 15.00 годині працівниками прикордонної служби поблизу адміністративної межі між Херсонською областю та тимчасово окупованою територією України АР Крим (східна околиця с. Преображенка Каланчацького району) за допомогою хімічного детектору «ChemPro-100і» проведено виміри атмосферного повітря на наявність в ньому хімічних речовин.

За результатом дослідження повітря детектор зафіксував перевищення вмісту токсичної хімічної речовини.

04.09.2018 органами Національної поліції внесено відомості до ЄРДР за вказаним фактом та розпочато розслідування кримінального провадження за ч. 1 ст. 241 КК України (забруднення атмосферного повітря).

На даний час ГУ Національної поліції в АРК та м. Севастополі та ГУ Національної поліції в Херсонській області проводяться першочергові слідчі дії, зокрема, допити свідків, направлення запитів до компетентних органів щодо наявності на території можливих джерел забруднення, а також до медичних установ про факти скарг громадян на погіршення стану здоров’я», – йдеться в повідомленні.

Держприкордонслужба України відкрила КПВВ «Каланчак» на в’їзд з Криму на материкову Україну для всіх, хто потребує лікування після викидів з заводу «Кримський титан» в Армянську, який належить українському олігарху Дмитру Фірташу.

На контрольно-пропускних пунктах «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар» на адмінмежі з тимчасово окупованими територіями АР Крим і м. Севастополя будуть розгорнуті наметі державної служби з надзвичайних ситуацій та буде надаватись медична допомога громадянам, які постраждали від хімічних викидів заводу «Кримський титан» у Армянську. Урядовці закликають без нагальної потреби не відвідувати заражені території півострова, Центру журналістських розслідувань повідомив Юсуф Куркчі, перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщенних осіб України.

Як повідомив Центру журналістських розслідувань Віктор Вакараш, заступник міністра екології та природних ресурсів України, 6 вересня спеціальна міжвідомча робоча група розпочала перевірку екологічного стану прикордонних з окупованим Кримом районів Херсонщини. Робоча група створена за розпорядженням прем’єр-міністра України.

Після хімічних викидів з кислотонакопичувача заводу «Кримський титан», який належить українському олігарху Дмитру Фірташу, які спричинили погіршення стану здоров”я мешканців Армянська, підприємство не зупинило роботу, як заявляли чиновники Криму і РФ.  Із труб підприємства, що виробляє диоксид титану йде дим, печі зупинять лише за тиждень.

Помічник начальника Херсонського прикордонного загону Іван Шевцов повідомив Центру журналістських розслідувань, що з 2 вересня прикордонники Херсонського прикордонного загону, які несуть службу на межі з окупованим Кримом, кожного дня фіксують наявність отруйних хімічних речовин в повітрі в Чаплинському та Каланчацькому районах Херсонської області внаслідок випаровування вмісту кислотонакопичувача заводу «Кримський титан».

Комісія Херсонської обласної екоінспекції у п’ятницю, 31 серпня, розпочала на адмінкородні з окупованим Кримом перевірку загрози потрапляння небезпечних речовин на територію Херсонської області.  

У розслідуванні «Двоокис Фірташа» Центр журналістських розслідувань повідомляв, що розташований в окупованому Криму завод «Кримський титан» Дмитра Фірташа скидає відходи в відстійники у Херсонській області, але вже три роки не платить екологічний податок, виправдовуючись зупинкою виробництва через окупацію. При цьому завод працює, і всупереч санкціям завозить через закритий порт Керчі український ільменіт.

За версією української розвідки, причиною хімічних викидів стало попадання снарядів в технологічні ємності під час тренувань підрозділів збройних сил РФ.