У Росії не закрита справа проти моряків ВМСУ, захоплених біля Керченської протоки – Полозов

Новини
Микола Полозов (у центрі) зі звільненним моряками ВМСУ Фото: Facebook Николай Полозов

У Росії не закрита кримінальна справа у відношенні українських моряків, захоплених російським військовими в ході атаки на кораблі ВМСУ 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки. До прийняття підсумкового рішення Міжнародним трибуналом ООН з морського права будь-яких змін в статусі цієї справи очікувати не варто.

Про це написав у Facebook російський адвокат Микола Полозов, який захищає моряків ВМСУ.

«Сама кримінальна справа проти моряків в Росії не закрита. Як виглядає, до прийняття підсумкового рішення Міжнародним трибуналом ООН з морського права будь-яких змін в статусі цієї справи очікувати не варто. Але папір і час все стерплять, а для всіх нас головне, що всі моряки повернулися додому і Джессі (корабельний пес ред.) теж. Слава героям!», – зазначив Полозов.

Він нагадав, що два роки тому біля Керченської протоки російськими військовими були захоплені три військово-морських судна України – МБАК «Бердянськ», МБАК «Нікополь» і рейдовий буксир «Яни Капу».

«Кадри атаки російського сторожового корабля на буксир «Яни Капу» з відомою сакраментальною фразою облетіли весь світ. Тоді, до речі, російські прикордонники мало не втопили свій власний сторожовий корабель «Дон», коли в результаті невдалого маневру, намагаючись протаранити українське судно, «Дон» зіткнувся з іншим російським сторожовим кораблем «Ізумруд». В результаті, застосувавши вогонь на поразку, російська влада захопили 22 військових українських моряка і двох співробітників СБУ», – вказав адвокат.

Він звернув увагу, що російська влада, явно порушуючи міжнародні угоди, в тому числі конвенцію ООН з морського права, утримували протягом майже 10 місяців захоплених військових моряків в московському СІЗО «Лефортово», а собаку Джессі з буксира «Яни-Капу» на ланцюгу у російських прикордонників в Керчі.

«За час перебування в катівнях моряки проявили себе виключно мужньо і стійко. Ніхто з них не дав слабину і не піддався на вмовляння слідства про визнання провини в незаконному перетині держкордону РФ. Кожен день їхнього перебування в «Лефортово» йшла робота щодо їх звільнення. Волонтери на чолі з Вікторією Івлєвою самовіддано забезпечували моряків всім необхідним, наша команда адвокатів здійснювала всі необхідні дії, а українська влада робили все можливе, щоб моряки повернулися додому», – розповів Полозов.

Також він нагадав, що через майже 10 місяців російська влада звільнила і повернула додому всіх моряків і захоплені кораблі ВМСУ.

Зустріч звільнених з російського полону екіпажів кораблів ВМСУ в Одесі, 14.09.2019 Фото: Facebook ВМС ЗС України

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 16 квітня 2019 року Україна подала до Міжнародного трибуналу з морського права позов до РФ через захоплення російськими військовими трьох кораблів та 24-х моряків ВМСУ, а також просить трибунал вжити тимчасові заходи стосовно Росії для негайного звільнення українських військових.
  • 25 травня  2019 року Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 7 вересня 2019 року у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.
  • 18 листопада 2019 року Росія передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».