Росія передала Україні захоплені кораблі ВМСУ – МЗС РФ

Новини
Судно берегової охорони РФ буксирує український буксир «Яни Капу» Фото: Reuters

Росія 18 листопада передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».

Про це повідомляє міністерство закордонних справ Росії.

«18 листопада відбулася передача українській стороні трьох кораблів ВМФ України … Зазначені кораблі є речовими доказами в триваючому в Росії кримінальному процесі про незаконний перетин нашого кордону. Їх передача на відповідальне зберігання українській стороні стала можливою у зв’язку з тим, що російські компетентні органи завершили необхідні слідчі дії щодо кораблів і їх знаходження на території Російської Федерації для продовження кримінального процесу не потрібно», – йдеться в повідомленні.

У російському МЗС також заявили, що Росія має намір і надалі «жорстко припиняти будь-які провокації біля своїх кордонів, у тому числі з метою забезпечення безпеки судноплавства відповідно до російського законодавства, двосторонніми договорами та іншими застосовними нормами міжнародного права».

Як повідомляє агентство ТАСС, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що передача Україні військових кораблів ніяк не пов’язана з міжнародним трибуналом.

«Це (повернення кораблів) ніяк не пов’язане з міжнародним трибуналом. Ніякого зв’язку тут немає і бути не може», – сказав він журналістам.

Говорячи про передачу кораблів, він нагадав, що на них «було вчинено порушення державного кордону Російської Федерації». «Цим займаються наші прикордонники, Федеральна служба безпеки», – зазначив Пєсков.

Як повідомлялось, 18 листопада близько 04:00 українські буксири «Титан», «Гайдамака» та пошуково-рятувальне судно «Сапфір», які 17 листопада вийшли з Одеси, прибули в район очікування, де має відбутися передача захоплених Росією малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» (P175) і «Нікополь» (P176), а також рейдового буксиру «Яни Капу» (A947) ВМСУ. 17 листопада судна берегової охорони РФ вивели їх на буксирах з акваторії «Генмол» в Керчі.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.