Консули України відвідали в СІЗО Ростова-на-Дону фігурантів «справ кримських мусульман»

Новини
Генконсул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський Фото: Facebook

Консули Генерального консульства України в російському Ростові-на-Дону відвідали в СІЗО-1 фігурантів сфабрикованих ФСБ «справ кримських мусульман».

Про це громадському руху «Кримська солідарність» повідомив генконсул України Тарас Малишевський.

«Ми відвідали наших громадян, кримських татар мусульман, які перебувають на різних стадіях судових процесів – Руслана Нагаєва, Ленура Халілова, Ельдара Кантімірова, Руслана Месутова, заарештованих в рамках алуштинської справи Хізб ут-Тахрір, Енвера Омерова, Різу Омерова, Айдера Джаппарова, заарештованих у Білогірській справі Хізб ут-Тахрір, а також незаконно засудженого недавно Рустема Емірусеїнова. Зустрічі відбулися, починаючи з 20 листопада, коли карантинні заходи були ослаблені, і наші бесіди можна було провести «вживу», а не через скло. Я був радий можливості, що відкрилася, як і тому, що сам, будучи вже з антитілами (після перенесеного в жовтні COVID-19 – КС) можу бути більш впевненим в тому, що не принесу цю біду в стіни слідчого ізолятора», – сказав консул.

За його словами, загальні умови утримання в СІЗО – задовільні.

«У СІЗО досить тепло. Це ж питання я ставив всім співрозмовникам – не мерзнуть, чи достатньо опалення в камерах? Підтвердили усі, без винятку, що на це нарікань немає, як і на загальні умови перебування, наданого харчування, мовляв, «в’язниця є в’язниця». Деякі в камері зі своїми, кримськими мусульманами сидять, інші – з мусульманами з Кавказу. У всіх рівні стосунки з сусідами по камері», – зазначив Малишевський.

Генконсульство всім кримчанам перерахувало матеріальну допомогу – на потреби в придбанні продуктів харчування та засоби гігієни в магазині СІЗО.

Малишевський вважає самим тривожним питання стану їх здоров’я – це тривожить і їх самих та їхніх родичів.

«З ушкодженою ногою у Месутова краще, пухлина спадає, на ногу він уже стає, але звичайно, сильно кульгає. Ногу оглянув і я, і начальник установи, спеціально підійшов до нас, а також запрошений начальником СІЗО черговий лікар. Сподіваюся, що найважчий етап невизначеності позаду – раніше двічі огляд проводив хірург, запрошений з відомчої лікарні», – розповів генконсул.

«Під час уже нашої бесіди Енвер аг’а повідомив, що його оглядали фахівці з тієї ж відомчої лікарні, він підписав папери про готовність «виїхати в лікарню», ось тільки можливо це буде лише з ще одним ослабленням карантинних заходів, в даному випадку – в лікувальних установах ФСВП. З Айдером Джаппаровим обговорили ряд гострих питань щодо його стану здоров’я. Поки наявну біль послаблює лише за допомогою болезаспокійливих, антибіотиком прибирає запалення, чекає від сім’ї посилки з ліками, яка йде поштою, разом з адвокатом контролюватимемо – чи отримав він в ці дні консультацію хірурга, чи вдалося здати аналіз крові, які результати від застосування призначених лікарем фахівцем препаратів», – додав Малишевський.

Багато з кримських політв’язнів потребують стоматологічних послуг і послуг протезиста. Генконсульство намагається вирішити і це питання, але поки безуспішно – не всі лікарі готові працювати в умовах слідчого ізолятора в нинішніх обставинах.

Нагадаємо:

  • 10 червня 2019 року в Криму російські силовики провели обшуки і затримання кримських татар. Слідчі дії пройшли в селах під Алуштою, Білогірську, мікрорайонах Строганівка і Кам’янка Сімферополя в будинках родичів фігурантів так званої «справи Хізб ут-Тахрір».