Половина з 1,5 млн зареєстрованих переселенців проживають на окупованій території – Мінреінтеграції

Новини
Заступниця міністра з питань реінтеграції ТОТ України Інна Голованчук:] Фото: mtot.gov.ua

Близько половини з 1,5 млн офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб (ВПО) продовжують проживати на тимчасово окупованій території. Ці громадяни отримують статус переселенця, щоб мати можливість отримувати соціальні виплати від України.

Про це повідомила заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Голованчук агентству Інтерфакс-Україна.

«Якщо на листопад кількість зареєстрованих переселенців становить близько 1,5 млн, то з них кількість людей, які проживають на тимчасово окупованій території, – близько половини. Тобто це люди, які формально залишаються на окупованих територіях і реєструються як внутрішньо переміщені особи виключно з соціальних міркувань. Наприклад, у наших пенсіонерів нема на що жити в окупації і виїхати звідти не мають можливості. І держава повинна піклуватися про своїх громадян», – сказала Голованчук.

«Якщо мова йде про реальихі переміщених осіб, то ми говоримо про 700-800 тис. Це люди, які виїхали звідти і постійно проживають на підконтрольній уряду України території», – додала вона.

На питання, чи буде передана від Міністерства соціальної політики до Мінреінтеграціі Єдина інформаційна база даних про внутрішньо переміщених осіб разом з відповідними програмами і фінансуванням, заступниця міністра відповіла, що раніше така ідея була, але після тривалих переговорів з Мінсоцполітики дійшли одностайного висновку, що у Мінреінтеграціі зараз немає можливості управляти відповідними процесами.

«Тому що забрати базу внутрішньо переміщених осіб – означає перейняти всі послуги, які надаються по ланці Мінсоц, а Міністерство реінтеграції не володіє такими розгалуженими представницькими функціями на місцях. Тому в даний час це не актуально з точки зору наших можливостей, але як стратегічна мета на майбутнє це можливо», – додала Голованчук.

Як інформує Мінсоцполітики України, станом на 30 листопада за даними Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, в країні взято на облік 1 458 999 переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей та АР Крим.

Нагадаємо:

  • У міжнародній правозахисній організації Human Rights Watch заявили, що введені Кабміном України карантинні заходи при перетині лінії розмежування на Донбасі, зокрема, проходження обов’язкової двотижневої самоізоляції з установкою мобільного додатка «Дiй вдома» при проходженні КПВВ, блокували доступ до пенсій для жителів непідконтрольних територій. Уряд повинен знайти альтернативні способи забезпечення безпеки під час пандемії, щоб люди могли отримати доступ до соціальних та інших виплат, вважають правозахисники.
  • В Мінсоцполітики заявляють, що ситуація з виплатою пенсій жителям окупованого Донбасу залишається на тому ж рівні – влада України не маює доступу і, відповідно, ніякої можливості здійснювати виплати на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей. Для отримання пенсії житель непідконтрольної території має зареєструватися на підконтрольній території як ВПО і встати на облік у Пенсійному фонді.
  • 21 вересня 2020 року Координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані закликала сторони конфлікту на Донбасі спростити перетин КПВВ на лінії розмежування, щоб мешканці непідконтрольних територій мали можливість отримати доступ до своїх пенсій та інших соціальних виплат, які вони не можуть отримати вже шостий місяць через карантин, а також возз’єднатися з близькими, які опинилися по різні боки лінії розмежування.