Санкції щодо енергосектору Криму впливають хіба що на постачання обладнання та технологій – Михайло Гончар

Новини
Михайло Гончар, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Фото: investigator.org.ua

Санкції хіба що загальмували на певний період реалізацію проєктів енергосепарації кримського півострова від української енергетичної системи і постачань з материка. Але, звичайно, вони не зупинили реалізацію проєктів постачань енергоресурсів з Росії та будівництва додаткових потужностей енергетики на території окупованого Криму.

Про це Михайло ГОНЧАР, президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», експерт у галузі енергетики повідомив у дослідженні Центру журналістських розслідувань “Як працюють «кримські санкції». Енергетичний сектор”.

Підсанкційним в енергосекторі може бути хіба що постачання якогось нового, більш ефективного іноземного обладнання, вважає Михайло Гончар. За його словами, таке обладнання може постачатися якимись обхідними шляхами, оскільки ніхто з потенційних постачальників не хоче потрапити під санкції. Але проблема для Росії снує. 

“Вони, припустимо, купили таке обладнання, але воно потребує відповідного сервісного, регламентного супроводження, і це збільшує ризик для потенційних партнерів потрапити під санкції. Але й тут є шпаринки: той же Siemens, що налагодив виробництво турбін на території РФ, відповідно, локалізував там і сервісне супроводження”, – каже експерт. 

Водночас, закупівля обладнання безпосередньо в Європі це може тягнути за собою певні проблеми. 

“У випадку, наприклад, закупівлі якихось трансформаторних підстанцій європейського виробництва, їхня експлуатація вимагає сервісного обслуговування їхніх компаній – це входить у пакети. Тому тут РФ обмежується тим, що має. Енергетичне машинобудування в Росії відносно розвинуте, хай не таке високотехнологічне, але вони намагаються діяти максимально шляхом імпортозаміщення”, – зазначає Михайло Гончар. 

Докладніше про це читайте в дослідженні «Як працюють «кримські санкції». Енергетичний сектор», підготовленому в рамках спецпроекту «Як працюють «кримські санкції» Центру журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

Нагадаємо:

  • Санкції щодо РФ через окупацію і спробу анексії Криму з боку США і ЄС були введені в грудні 2014 року.
  • 25 лютого 2020 року президент Сполучених Штатів Дональд Трамп продовжив ще на рік пакет санкцій, введених США в 2014 році проти Росії за незаконну окупацію і анексію Криму.
  • 18 червня 2020 року Рада Європейського Союзу продовжила до 23 червня 2021 року кримські санкції.