У Криму «прокурор» запросив 19 років ув’язнення для організатора енергоблокади Ленура Іслямова

Новини
Ленур Іслямов Фото: atr.ua

У «Верховному суді» окупованого Криму 2 листопада «прокурор» запросив 19 років позбавлення волі для власника кримськотатарського телеканалу ATR і організатора енергетичної блокади півострова Ленура Іслямова, якого окупанти обвинувачують в «організації незаконного збройного формування, здійсненні диверсійних дій, і публічних закликах до здійснення екстремістської діяльності».

Про це повідомляє ініціатива «Кримський процес».

Процес проходив в так званому заочному форматі – без фактичної участі підсудного. Після завершення судового слідства у дебатах представник «державного обвинувачення» заявив, що вина Іслямова доведена за всіма пунктами пред’явленого обвинувачення: «диверсія, створення незаконного збройного формування і шість епізодів публічних закликів до порушення територіальної цілісності РФ».

За сукупністю передбачених за дані злочини термінів, «прокурор» Роман Лобов запросив для Іслямова 19 років суворого режиму із забороною займатися інформаційною діяльністю на 2 роки. Термін ув’язнення попросив вважати з моменту його затримання або екстрадиції в Росію.

Захист в дебатах закликала колегію суддів виправдати Іслямова в зв’язку з недоведеністю його вини, а в задоволенні цивільних позовів відмовити. Адвокат Микола Полозов звернув увагу на факт фальсифікації доказів, що стосуються показань свідка Ільясова і закликав до інших доказів, а особливо показів свідків, ставитись критично. Адвокат підкреслив, що Іслямов свою провину не визнає, а справу вважає переслідуванням за свою позицію щодо територіальної приналежності Криму. Полозов також попросив суд не втягувати себе в «неприємну політичну історію».

Адвокат Тетяна Полуянова звернула увагу на відсутність прямих доказів, що вказують на причетність підсудного до процесу створення і керівництва незаконним збройним формуванням. У тому числі цього не вбачається в показаннях свідків, допитаних у ході судового слідства. Також залишилася не доведеною, на її думку, вина Іслямова в диверсійних діях. Зокрема, не було надано доказів наявності планів на вчинення цього злочину. Що стосується закликів до порушення територіальної цілісності РФ, то Полуянова зазначила, що дані висловлювання були вираженням політичної позиції, при цьому в словах підсудного не було опису і закликів до якихось конкретних дій.

Після цього «голова колегіїсуду» Алла Хіневич оголосила про закінчення дебатів і про видалення «колегії» в дорадчу кімнату. Орієнтовна дата оголошення вироку у даній кримінальній справі – 10 грудня.

Нагадаємо, 12 травня Верховний суд Криму почав розглядати кримінальну справу у відношенні Ленура Іслямова. Згідно з відомостями з сайту суду, він звинувачується в організації незаконного збройного формування, здійснення диверсійних дій, а також по 6 епізодах ст.280.1 КК РФ «Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ». Всього в ході судового слідства відбулося 21 засідання, в 18 з яких суд розглядав докази сторони обвинувачення.

Як повідомлялось, 12 травня 2020 року «Верховний суд Криму» почав розгляд кримінальної справи стосовно Ленура Іслямова, якого овинувачують в «організації незаконного збройного формування, здійсненні диверсійних дій, а також за 6 епізодами ст.280 КК РФ «Публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності». Всього в ході «судового» слідства відбулося 21 засідання, в 18 з яких суд розглядав докази сторони звинувачення.

Нагадаємо:

  • 20 вересня 2015 року в Херсонській області на адмінкордоні з окупованим Кримом почалася акція по безстрокової блокаді поставок українських товарів на півострів. Активісти блокували рух дорогами, що ведуть до КПВВ «Каланчак», «Чаплинка» і «Чонгар». При цьому в Крим не пропускались лише вантажні автомобілі і фури.
  • У ніч на 6 жовтня 2015 року була пошкоджена опора високовольтної мережі, по якій подавалась електроенергія з материкової України до окупованого Криму.
  • На початку 2016 року учасники акції з блокади поставок в окупований Крим створили громадське формування «Аскер», яке співпрацює з українськими прикордонниками на адмінкордоні з півостровом.