В Криму окупанти наклали ще один штраф на єпархію ПЦУ та вимагають знести храм у Євпаторії

Новини
Дерев'яний храм ПЦУ «Неопалима купина» в Євпаторії Фото: RFE/RL

В окупованому Криму «Управління Федеральної служби судових приставів по Республіці Крим» направило до Кримської єпархії Православної церкви України ще один адміністративний протокол про новий штраф у розмірі 50 тис. рублів через невиконання припису про знесення храму ПЦУ «Неопалима Купина» в Євпаторії. Крім того окупанти вимагають демонтувати церкву до 3 грудня.

Про це повідомляє представництво президента України в АРК.

Як зазначається, митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент отримав черговий пакет документів від «кримського Управління судових приставів про адміністративне правопорушення, де Управління Кримської Єпархії звинувачують у невиконані рішення так званого «Євпаторійського міського суду» щодо виконання робіт з демонтажу храму парафії в ім’я Пречистого образу Божої Матері «Неопалима Купина».

«У зв’язку з невиконанням рішення «суду» 3 листопада 2020 року «старшим судовим приставом по м. Євпаторії» В.Н. Мороз вже було винесено постанову, згідно якої Українська Церква визнана винною у тому, що не здійснила демонтаж храму і тому має сплатити адміністративний штраф у сумі 30 тис. рублів. У грудні до цього рішення додався ще один протокол про новий штраф у 50 тисяч рублів і новий термін, наданий для демонтажу храму парафії в ім’я Пречистого образа Божої Матері «Неопалима Купина» – 3 грудня 2020 року», – заявили у представництві президента.

У відомстві зазначили, що вже звернулись до прокуратура АРК та Севастополя і передали всі наявні матеріали про чергові факти переслідування ПЦУ в Криму. «Представництво знаходиться у постійному контакті з кримськими правоохоронцями, які фіксують злочини, що здійснює Російська Федерація та її окупаційні адміністрації щодо релігійних свобод в рамках кримінальних проваджень», – заявив постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич.

Він додав, що інформація про системні порушення права на релігійну свободу і зазіхання на майно ПЦУ в Криму комунікується з дипломатичним корпусом та міжнародними організаціями, факти порушень збираються і фіксуються, відповідні положення включено у щорічну резолюцію Генеральної Асамблеї ООН по Криму, яка має бути ухвалена у грудні.

В свою чергу, в зв’язку новими фактами переслідування української церкви на півострові у прокуратурі АРК та Севастополя нагадали, що здійснюють процесуальне керівництво у низці кримінальних проваджень стосовно утисків ПЦУ в окупованому Криму.

«Такі дії окупантів є прямим порушенням норм міжнародного гуманітарного права і черговим підтвердженням дискримінації та тиску на єдину українську релігійну громаду в Криму. Відтак, прокуратура АР Крим та міста Севастополя, в рамках кримінального провадження, надасть відповідну правову оцінку вказаним діям представників окупаційної влади», – наголосили у відомстві.

Як повідомлялось, 3 листопада в Криму так зване «Управління Федеральної служби судових приставів по Республіці Крим» надіслало митрополиту Клименту документи з вимогою у строк до 3 листопада знести храм ПЦУ «Неопалима купина» у Євпаторії та сплатити штраф у розмірі 50 тис. рублів.

Митрополит Сімферопольський і Кримський Климент звернувся до Генсека ООН Антоніо Гутерріша та представників країн-членів ООН за захистом через утиски ПЦУ та українців в окупованому Росією Криму.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2019 року «Арбітражний суд Республіки Крим» зобов’язав Кримську єпархію ПЦУ (раніше УПЦ КП – ред.) передати будівлю єдиного в Сімферополі кафедрального собору святих Володимира і Ольги «міністерству майнових і земельних відносин Криму», робітники якого вже почали будівельні роботи в будівлі без відома єпархії.
  • 4 серпня 2020 року Верховний суд РФ відмовився переглянути рішення про виселення громади ПЦУ з кафедрального собору в Сімферополі.
  • У листопаді 2019 року окупаційний «Євпаторійський міський суд» ухвалив знести дерев’яний храм Православної церкви України, будівництво якого було розпочато ще до окупації півострова Росією в 2014 році. «Суд» задовольнив позовну заяву «адміністрації Євпаторії» до Громади в ім’я Пречистого образу Божої Матері «Неопалима Купина», Управління Кримської Єпархії Української православної церкви «про звільнення муніципальної земельної ділянки та проведення робіт з демонтажу зведеної будови».
  • 23 липпня 2020 року архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент отримав постанову так званої «служби судових приставів Криму» про знесення церкви ПЦУ в Євпаторії у п’ятиденний термін. Площа ділянки, яку окупаційна адміністрація вимагає звільнити, усього 30 кв. м.