Скільки КПВВ працюють на лінії розмежування на Донбасі

Новини
КПВВ
КПВВ «Щастя» в Луганській області Фото: novosti.dn.ua

Як повідомляє пресслужба штабу ООС, російські окупаційні війська блокують вільний перетин громадян на КПВВ «Щастя», «Золоте», «Гнутове», «Майорське» та «Мар’їнка».

За рішенням Командувача об’єднаних сил контрольні пункти відкриті для пропуску щоденно з 08.00 до 16.00.

«Проте вільне переміщення громадян через лінію розмежування у абсолютній більшості дорожніх коридорів блокується російськими окупаційними військами. З цієї причини на КПВВ «Щастя», «Золоте», «Гнутове», «Майорське», «Мар’їнка» громадяни лінію розмежування не перетинали», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що фактично щоденний пропуск здійснюється лише в контрольному пункті в’їзду-виїзду «Станиця Луганська», а рух дорожнім коридором до КПВВ «Новотроїцьке» окупанти розблоковують двічі на тиждень у понеділок та п’ятницю.

Зокрема, минулої доби на КПВВ «Станиця Луганська» 523 особи пройшли в бік тимчасово окупованої Луганщини, а 1002 особи пройшли на контрольовану територію. Також учора представниками окупаційної адміністрації на один день було розблоковано перетин лінії розмежування навпроти КПВВ «Новотроїцьке», де 84 громадянина та 19 транспортних засобів прослідували на тимчасово окуповану територію України, водночас 46 громадян та 7 транспортних засобів прослідували на контрольовану територію.

В пресслужбі також нагадали, що з метою недопущення поширення коронавірусної інфекції під час перетину КПВВ діють протиепідемічні заходи. Переміщення по території контрольного пункту здійснюється із дотримання соціальної дистанції та надягнутими індивідуальними засобами захисту органів дихання. Крім того, для пропуску на контрольовану територію громадяни повинні пройти температурний скринінг та дати згоду на проведення заходів обов’язкової самоізоляції з використанням єдиного електронного сервісу «Дій вдома» або обсервації.

Правозахисники пояснили, що буде з новим українським паспортом, який оформив житель ОРДЛО, але не може забрати його з міграційної служби, оскільки не має можливості виїхати з непідконтрольною території через закриті КПВВ на лінії розмежування на Донбасі.

Нагадаємо:

  • Державна міграційна служба України відзначає, що в період дії карантину не буде застосовувати штрафні санкції за несвоєчасне звернення громадян в підрозділи ДМС для оформлення ID-карти або вклеювання фото в паспорт.
  • Переселенці з Донбасу тепер можуть оформити паспорт у найближчому підрозділі Державної міграційної служби за фактичним місцем проживання чи перебування особи. Саме такий порядок оформлення документів, що посвідчують особу, з 2014 року діє для внутрішньо переміщених осіб з окупованого Криму.
  • Правозахисники пояснили, скільки часу зберігається новий ID-паспорт у міграційній службі, якщо власник не зміг його забрати через карантин, та як можна отримати інформацію про готовність документу.