Правозахисники пояснили, що є правдою, а що міфом у ситуації з правами дітей-переселенців

Новини
Фото: EPA

Правозахисники докладно пояснили, що є правдою, а що міфом у ситуації з правами дітей, які є внутрішньо переміщеними особами (ВПО).

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний порадник для переселенців», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

1. Діти, які перемістилися без батьків, не мають права на адресну допомогу – МІФ

Насправді такі діти можуть повноправно отримувати адресну допомогу нарівні з іншими дітьми-ВПО. Так, Постановою Кабміну від 01.10.2014 №505 передбачено, що за призначенням адресної допомоги неповнолітні особи (від 14 до 18 років) можуть звернутися самостійно. Виплата ж грошової допомоги на малолітніх дітей, які переміщуються без супроводу батьків або осіб, які їх замінюють, здійснюється за зверненням:

– баби, діда, повнолітніх сестри, брата, мачухи, вітчима, які безпосередньо здійснюють догляд за дитиною без спеціальних на те повноважень;
– інших осіб, яким батьки передали дитину на виховання, – у разі надання заяви батьків щодо отримання такої допомоги, справжність підпису на якій має бути засвідчена нотаріально;
– служби у справах дітей, якщо догляд за дитиною, яка залишилася без батьківського піклування, тимчасово здійснюється родичами або іншими особами (сусідами, знайомими), з якими у неї на момент залишення без батьківського піклування склалися близькі стосунки.

2. Дитина, яка народилася у внутрішньо переміщеної особи, має право на отримання «довідки переселенця» – ПРАВДА

Відповідне право, яке на перший погляд здається малоймовірним, насправді передбачено чинним законодавством. Так, згідно з Постановою Кабміну від 01.10.2014 №509 довідку про взяття на облік ВПО отримує кожна дитина, в тому числі та, що прибула без супроводження батьків, законного представника, а також дитина, яка народилася у внутрішньо переміщеної особи. При цьому право на отримання довідки дитина не втрачає, якщо її батько не є переселенцем.

3. Діти-переселенці мають право на безкоштовне харчування незалежно від підпорядкування, типів і форми власності навчального закладу – ПРАВДА

Частиною 10 ст. 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», дійсно, передбачено, що діти з числа внутрішньо переміщених осіб, які навчаються в дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форми власності, забезпечуються безкоштовним харчуванням у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Однак враховуючи, що такий порядок Кабміном досі не розроблено, на практиці з реалізацією права дітей-ВПО на безкоштовне харчування виникає чимало проблем. Як діяти у разі виникнення таких проблем, можна дізнатися тут: http://surl.li/hwxw

4. Дітям-ВПО законом гарантовано першочергове влаштування у дошкільні навчальні заклади – МІФ

На жаль, наразі не має такого закону, який би гарантував дітям, взятим на облік як ВПО, право на першочергове влаштування у дитячі садочки, якщо, звісно, вони не належать до інших пільгових категорій (наприклад, дітей з особливими потребами, дітей військовослужбовців тощо). Однак, як показує практика, подібні пільги можуть бути передбачені за рішенням органів місцевого самоврядування в окремих населених пунктах.

5. Діти, які перебувають на обліку як ВПО, мають право на безкоштовне оздоровлення – ПРАВДА

Законом України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» передбачено, що оздоровлення та відпочинок дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, зокрема, дітей з числа ВПО, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ та організацій, професійних спілок і фондів, добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, інших джерел, не заборонених законодавством. При цьому під час розв’язання питання щодо першочерговості оздоровлення та відпочинку дітей враховується соціальний статус дитини та матеріальне становище сім’ї, у якій вона виховується.

Нагадаємо:

  • Правозахисники дали рекомендації, як вимушені перселенці з Донбасу та Криму можуть отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (ВПО) для дитини у період карантину.
  • За новим законодавством, діти-переселенці з цього навчального року мають право на безоплатне харчування у навчальних закладах. Правозахисники розповіли, що мають зробити їх батьки, щоб скористатись цим правом.