У США Колегія вибірників підтвердила перемогу Байдена на виборах президента

Новини
Обраний президент США Джо Байден Фото: Reuters

У США Колегія вибірників в ході голосування 14 грудня підтвердила перемогу демократа Джо Байдена (Joseph Biden) на виборах президента. Ця процедура зазвичай вважається формальною, але в цьому році їй приділяли особливу увагу через заяви діючого президента Дональда Трампа (Donald Trump) про фальсифікації під час голосування в листопаді.

За Байдена проголосували 306 вибірників, за Трампа – 232, повідомляє Голос Америки.

6 січня 2021 року результати виборів президента США має формально сертифікувати Конгрес. Члени Конгресу мають право оскаржити результати голосування, після чого вже в Палаті представників і в Сенаті може пройти голосування про те, чи визнавати результати виборів в конкретному штаті. Спостерігачі вважають, що до цього навряд чи дійде, а також відзначають, що демократи зберігають більшість в Палаті представників.

20 січня 2021 року має відбутися вступ нового президента США в посаду і Байден буде приведений до присяги як 46-й президент Сполучених Штатів.

Після того, як Колегія вибірників підтвердила перемогу Байдена, кілька високопоставлених сенаторів-республіканців визнали його обраним президентом країни. Вони також відкинули ідею скасування результатів президентських виборів 2020 року в Конгресі.

Серед сенаторів-республіканців, які публічно визнали Байдена обраним президентом, були Джон Тьюн, Ліндсі Грем, Роб Портман, Рой Блант і Шеллі Мор Капіто.

Нагадаємо:

  • 3 листопада в США пройшли вибори нового президента. Усього у виборчому бюлетені було вісім кандидатів, але традиційно головними конкурентами стали кандидати від Республіканської та Демократичної партій – чинний президент США Дональд Трамп (Donald Trump) і колишній віцепрезидент часів президента Барака Обами Джозеф Байден (Joseph Biden).
  • 7 листопада провідні американські ЗМІ повідомили, що кандидат від Демократичної партії Джозеф Байден переміг на президентських виборах, заручившись підтримкою понад 270 голосів вибірників, що дозволяє стати йому 46-м президентом США. Разом з тим чинний президент і кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп не визнав свою поразку і заявив, що буде оскаржувати результати виборів.