Байден переміг на виборах президента США, Трамп буде оскаржувати їх результати

Новини
Джо Байден Фото: AFP

У Сполучених Штатах кандидат від Демократичної партії Джозеф Байден (Joseph Biden) переміг на президентських виборах, заручившись підтримкою понад 270 голосів вибірників, що дозволяє стати йому 46-м президентом США. Разом з тим чинний президент і кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп (Donald Trump) не визнає свою поразку і буде оскаржувати результати виборів.

Про перемогу Байдена повідомили 7 листопада найбільші американські телеканали і агентство Associated Press, передає Голос Америки.

У США традиційно результат голосування оголошують авторитетні ЗМІ, а не який-небудь офіційний орган.

За даними Edison Research, Байден набрав 273 голоси вибірників після перемоги в штаті Пенсільванія, в результаті якої він тепер має навіть більше 270 голосів, необхідних для перемоги на виборах.

Раніше прогнозована перемога Байдена відбулася після чотирьох днів болісного очікування результатів виборів, що пройшли 3 листопада, оскільки підрахунок голосів в декількох штатах тривав протягом кількох днів через потік бюлетенів, надісланих поштою.

Джо Байден незабаром прокоментував повідомлення про свою перемогу на виборах, назвавши себе в заяві обраним президентом США. Він заявив, що довіру, надану американцями йому і обраній віце-президентці Камалі Харріс, яка стане першою жінкою в історії США на цій посаді, є для нього великою честю.

«Перед обличчям безпрецедентних перешкод у виборах взяла участь рекордна кількість американців. Це ще раз доводить, що демократія зберігається глибоко в серці Америки. Після завершення виборчої кампанії настала пора залишити гнів і різку риторику позаду і об’єднатися як нація», – заявив Байден, закликавши всіх жителів країни об’єднатися, бо «ми нічого не зможемо зробити, якщо не будемо робити це все разом».

Чинний президент Дональд Трамп також виступив із заявою, в якій говориться, що його штаб почне оскаржувати результати виборів у суді на початку наступного тижня.

«Ми всі знаємо, чому Джо Байден так поспішає видати себе за переможця і чому його союзники в ЗМІ так намагаються йому допомогти: вони не хочуть, щоб була розкрита вся правда. Очевидним фактом є те, що цим виборам ще далеко від завершення», – йдеться в заяві Трампа.

Вранці 7 листопада Трамп покинув Білий дім і зараз знаходиться у гольф-клубі на півночі штату Вірджинія, який йому належить. Як повідомляє Associated Press, він відвідує гольф-клуб в Вірджинії вперше з кінця вересня.

Близько полудня підсумки виборів також підбили в штаті Невада, де перемогу здобув Джо Байден, додавши таким чином собі в скарбничку ще шість голосів і отримавши в цілому 290 голосів вибірників за моделлю каналу Fox News. При цьому розрив між двома кандидатами в Неваді виявився невеликий – за Байдена проголосували 49,9% виборців, за Трампа – 47,9%. У 2016 році Хілларі Клінтон перемогла Трампа в Неваді з невеликою перевагою. В останній раз кандидат-республіканець здобув перемогу на виборах в цьому штаті в 2004 році, ним став Джордж Буш-молодший.

Нагадаємо:

  • 3 листопада в США пройшли вибори нового президента. Усього у виборчому бюлетені було вісім кандидатів, але традиційно головними конкурентами стали кандидати від Республіканської та Демократичної партій – чинний президент США Дональд Трамп (Donald Trump) і колишній віцепрезидент часів президента Барака Обами Джозеф Байден (Joseph Biden).