РФ тестує на Чорному морі нову систему стеження за кораблями НАТО

Новини
Російська РЛС «Ниобий-СВ» Фото: Фото: ru.wikipedia.org

Росія тестує на Чорному морі новітню систему автоматичного висвітлення надводної обстановки, яка охоплює всю акваторію і автоматично визначає дані про приналежність кораблів, що заходять з Середземного моря, і фіксує їх переміщення. В першу чергу система буде використовуватися для стеження за кораблями НАТО.

Система розроблена Науково-дослідним інститутом дальнього радіозв’язку (НДІДАР), повідомили агентству «РИА Новости» в прес-службі компанії «РТИ», в яку входить інститут.

Як відзначили в НДІДАР, новий комплекс стеження отримав робочу назву «Стратегія» і зараз веде моніторинг надводної обстановки акваторії Чорного моря.

Як вказали у компанії, система використовує «супутникові та наземні автоматичні інформаційні системи, дані різних радіолокаційних станцій, внутрішні канали передачі об’єктової інформації флоту». Також в «Стратегію» надходить інформація від загоризонтних радарів, здатних засікти надводні цілі на дальностях в кілька сотень кілометрів.

Система автоматично обробляє дані про приналежність кораблів, наприклад, які зайшли в Чорне море з Середземного, визначає параметри цілі, фіксує наближення кораблів до кордонів або заборонених районів. Крім того, вона здатна аналізувати і оцінювати аномальні зміні оперативної обстановки.

«Стратегія» також має можливість двосторонньої взаємодії з технічними засобами, комплексами і системами, від яких отримує інформацію.

Міноборони РФ неодноразово повідомляло про заходження в Чорне море розвідувальних і бойових кораблів НАТО, в тому числі ударних есмінців США з крилатими ракетами на борту. В окремих випадках західні кораблі намагалися наблизитися до російських територіальних вод.

Нагадаємо:

  • У 2019 році Міноборони РФ розмістило в окупованому Криму та на півдні Росії надпотужні радіолокаційні станції (РЛС) «Ниобий-СВ», які будуть контролювати все Чорне море. Як стверджують у військовому відомстві, ці радари стануть нібито відповіддю на розміщення систем протиракетної оборони США в Румунії.
  • 3 грудня 2020 року генсек НАТО Йенс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс розширить свою присутність в Чорному морі, а також посилить допомогу Україні і Грузії у відповідь на дії Росії, яка нарощує військову міць в окупованому Криму та Чорноморському регіоні в цілому.