Рада призначила генерала СБУ Юлію Лапутіну міністеркою у справах ветеранів

Новини
Юлія Лапутіна, міністерка у справах ветеранів України Фото: unian

Верховна Рада 18 грудня призначила генерал-майора Юлію Лапутіну міністеркою у справах ветеранів України. Вона – друга жінка в історії країни, якій присвоєно звання генерала. До останнього часу Лапутіна була генеральною директоркою Директорату комунікацій та інформаційної політики Мінреінтеграції.

За це рішення в залі парламенту проголосували 248 народних депутатів, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

Представляючи кандидатуру Лапутіної, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що вона має значний професійний досвід в сфері безпеки, національної оборони України. «Знає проблематику ветеранів не зі слів, а на практиці», – сказав він.

Виступаючи перед нардепами, Лапутіна нагадала, що кількість учасників бойових дій в Україні становить близько 400 тисяч осіб. «Це ті люди, які пройшли війну на Донбасі. І це більше, ніж сумарна кількість військовослужбовців в Збройних силах, Національній гвардії, Державній прикордонній службі, СБУ, розвідці і бойових підрозділах. Фактично це наша друга армія, яка пройшла випробування, мотивована і вміє воювати», – зазначила вона.

«Коли приходить звістка про втрати на фронті – ми всі розуміємо це як трагедію. Однак, коли надходить інформація, що черговий ветеран втратив контроль через посттравматичний синдром і наклав на себе руки, – хіба це не така ж трагедія? Точно така. Тому що це все втрати через війну. Наслідки цієї війни заважають людині повернутися нормально до роботи і мирного життя», – додала Лапутіна.

Вона також нагадала і про добровольців, які свого часу залишили мирне життя і пішли захищати Україну від російської агресії. «Фінансисти, юристи, представники менеджменту, артисти, співаки – всі пішли на фронт. І ми їх повинні підтримати», – заявила вона.

16 грудня Верховна Рада підтримала звільнення з посади міністра у справах ветеранів Сергія Бесараба, який подав заяву про звільнення за власним бажанням у зв’язку зі станом здоров’я.

Юлія Лапутіна Фото: ssu.gov.ua

Юлія Лапутіна отримала педагогічну і юридичну освіту, а також ступінь кандидата психологічних наук. У 1992 році вона почала службу в органах СБУ. Була старшим офіцером антитерористичного центру СБУ «Альфа». Під час служби брала участь в операціях проти сепаратистських виступів в Криму в 1994 році.

У 2010-2012 роках вона була заступником начальника Центру спеціальних операцій «А» СБУ (антитерористичний спецпідрозділ). З 2014 року і до липня 2020 року – заступник начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ.

З 14 квітня 2014 року Лапутіна перебувала в зоні бойових дій на Донбасі. З вересня до кінця грудня 2014 року було командиром оперативної групи СБУ в зоні бойових дій на Донбасі в складі першої ротації опергруп СБУ.

З липня 2020 року працювала генеральною директоркою Директорату комунікацій та інформаційної політики міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Входить до складу Консультативної ради у справах ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників України.

У березні 2020 року президент Володимир Зеленський присвоїв Лапутіної звання генерал-майора. Таким чином вона стала другою в історії України жінкою, яка має військове звання генерала.

Нагадаємо:

  • 11 березня 2020 року Кабмін України відмінив рішення про створення єдиного міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, розділивши його на два окремих міністерства – міністерство у справах ветеранів України та міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.
  • 4 березня Верховна Рада призначила міністром у справах ветеранів Сергія Бессараба, віце-прем’єр-міністром – міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій – Олексія Резнікова.