Ймовірний отруйник Навального розповів йому про деталі операції

Новини

Російський опозиціонер Олексій Навальний подзвонив під виглядом помічника секретаря Ради безпеки РФ Миколи Патрушева одному з фігурантів розслідування Bellingcat і The Insider про причетність ФСБ до його отруєння. Телефонна розмова тривав майже годину. Дзвінок військовому хіміку з Інституту криміналістики ФСБ Костянтину Кудрявцеву був зроблений 14 грудня за кілька годин до публікації результатів розслідування, повідомив Навальний на своєму сайті. Опозиціонер стверджує, що голос на аудіозапису телефонної розмови належить Кудрявцеву.

«У Bellingcat були їхні телефонні номери і список номерів, за якими вони дзвонили самі. Аналіз цих даних показав, що для того, щоб приховати зміст розмов, вони використовують спеціальний номер. Щось на кшталт ФСБ-шного комутатора. Ми взяли найпростішу програму, такими користуються телефонні пранкери, щоб приховати номер, з якого дзвоню я, і підставили замість нього потрібний нам номер. Розрахунок простий. О сьомій ранку дзвінок. Ти бачиш знайомий службовий номер, береш трубку і починаєш розмовляти», – написав Навальний.

За його словами, практично всі, кому він подзвонив, взяли трубку, але майже відразу ж повісили. Телефонна розмова з Костянтином Кудрявцевим тривав близько 49 хвилин, він розповів про деталі операції. Крім того, співрозмовник зазначив, що вважає операцію добре спланованою.

Кудрявцев підтвердив версію журналістів-розслідувачів, що він літав за одягом Навального, вже після того як того відвезли до Берліна, щоб забрати її для усунення слідів бойового речовини «Новачок». Він повідомив, що йому доручили приділити особливу увагу при очищенні одягу внутрішній стороні боягузів, що, на думку Навального, підтверджує гіпотезу про нанесення отрути саме туди.

В ході розмови співрозмовник Навального згадує прізвища двох ймовірних виконавців замаху – Олексія Александрова і Івана Осипова, а також свого начальника Станіслава Макшакова. Крім того, він називає ще одного учасника операції – Василя Калашникова, який в журналістському розслідуванні не згадується. «Вдалося встановити, що Калашников є експертом в області газової хроматографії/мас-спектрометрії, це сучасний метод виявлення метаболітів нервово-паралітичний агентів в біологічних зразках. Калашников публікував статті на цю тему, підписуючись як співробітник НДІ-2 ФСБ», – пише The Insider .

«Можна припустити, що саме Калашников прийняв рішення про те, що Навального вже можна перевозити в Берлін, так як визначити «Новачок”за аналізом крові вже не вдасться», – вважає The Insider.

Кудрявцев також повідомив, що одяг Навального йому видав глава місцевого управління ФСБ по боротьбі з тероризмом на ім’я Михайло. Після розмови з Кудрявцевим Навальний подзвонив і йому. Михайло підтвердив, що передавав Кудрявцеву одяг. Як стверджує The Insider, мова йде про Михайла Євдокимова, який зображений на фотографії людей в штатському в лікарні.

У розслідуванні Bellingcat і The Insider, заснованому на аналізі даних білінгу мобільних телефонів і баз даних авіапасажирів, стверджується, що Олексія Навального отруїла група співробітників ФСБ, що супроводжували його в поїздках по Росії з 2017 року. Журналісти назвали імена та псевдоніми оперативників, які, за їхніми даними, брали участь в замаху на Навального. Це Станіслав Макшаков, Олег Таякіна ( «Тарасов»), Олексій Александров («Фролов»), Іван Осипов («Спиридонов»), Костянтин Кудрявцев («Соколов»), Олексій Кривощеков, Михайло Швець («Степанов») і Володимир паня. За словами самого Навального, з отриманих даних випливає, що замах на нього не могло бути скоєно без дозволу глави ФСБ і особисто російського президента Володимира Путіна.

20 серпня 2020 року засновника Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального госпіталізували в несвідомому стані з підозрою на отруєння, повідомила прессекретар політика Кіра Ярмиш.

«Олексій як і раніше без свідомості, його підключили до апарату штучної вентиляції легенів. Він в комі у важкому стані. У лікарню на нашу вимогу викликали поліцію », – повідомила вона.

За словами Ярмиш, Навальному стало погано в літаку, коли він летів з Томська в Москву. Літак екстрено сів у Омську, Олексія Навального на швидкої відвезли в лікарню швидкої допомоги №1. Там РІА Новини сказали, що Навальний знаходиться у важкому, але стабільному стані.

Пізніше прес-секретар додала, що Навального, ймовірно, отруїли чимось, підмішаним в чай. «Це було єдине, що він пив з ранку. Лікарі кажуть, що токсин швидше всмоктався через гарячу рідину. Зараз Олексій без свідомості», – повідомила вона.

26 серпня 2019 року США запровадила санкції щодо РФ у зв’язку зі зв’язком бившого подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочери Юлії в британському Солсбері.

Нагадаємо:

  • У серпні 2018 року набрав чинності перший пакет санкцій США проти Росії через отруєння Скрипалів. Він передбачає заборону постачання продукції подвійного призначення.
  • 4 березня 2018 року Скрипаля і його дочку Юлію шпиталізували у британському Солсбері із сильним отруєнням. За даними слідства, Скрипалів отруїли нервово-паралітичною речовиною «Новічок» російського виробництва.
  • У вересні 2018 року британські правоохоронці оприлюднили дані щодо двох підозрюваних в отруєнні– Руслана Боширова й Олександра Петрова. Незабаром група Bellingcat встановила реальні особи отруйників: полковника ГРУ Генерального штабу ЗС РФ Анатолія Чепіги («Боширов») і військового медика ГРУ Олександра Мішкіна («Петров»). Майже через рік після отруєння Bellingcat повідомила справжнє ім’я і походження співробітника ГРУ, який працював на міжнародному рівні під прикриттям під псевдонімом «Федотова Сергія В’ячеславовича». Справжнє ім’я «Федотова» — Денис В’ячеславович Сергєєв. Він є високопоставленим офіцером ГРУ і випускником Військово-дипломатичної академії Росії.