Правозахисник розповів, які штрафи передбачені за виїзд з окупованого Донбасу в Україну через РФ

Новини
ОРДЛО
КПП «Гоптівка» на кордоні України і РФ, Харківська область Фото: kh.depo.ua

Правозахисник пояснив, яка адміністративна відповідальність передбачена українським законодавством за виїзд з окупованого Донбасу на підконтрольну Україні територію через Росію, а також які нюанси є при застосуванні адмінштрафів співробітниками Держприкордонслужби.

Про це розповів юрист громадської організації «Донбас SOS» Михайло Фоменко під час онлайн-консультації на тему переміщення через лінію розмежування, передає портал «Донецкие новости».

За його словами, на практиці частіше за все до громадян, які виїхали з ОРДЛО в Україну через РФ, застосовується ст.204-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення порядку в’їзду/виїзду з тимчасово окупованої території), яка передбачає штраф у сумі від 1700 до 5100 грн.

«Пов’язано це з тим, що, щоб притягнути людинудо відповідальності, не потрібен розгляд справи судом. Тобто, постанова про притягнення до адміністративної відповідальності складається безпосередньо прикордонниками. Якщо людина їїо самостійно не оскаржить, вона набуває чинності і людина визнається такою, що вчинила адмінправопорушення», – сказав Фоменко.

Він пояснив, що якщо мова йде про ст. 204-1 КУпАП (Незаконне перетинання державного кордону), то необхідно складений протокол відправляти до суду для розгляду. У багатьох випадках суд повертає такі протоколи через недоробки, не належним чином оформлення або порушень при складанні.

При цьому люди, щодо яких складається протокол або постанова, можуть описати в цьому документі свою позицію і свою незгоду з притягненням до відповідальності. «У разі, якщо складається постанова, можна вимагати додаткового складання протоколу прямо на кордоні. Співробітникові Держприкордонслужби повідомляєте, що хочете оскаржити – і він повинен скласти протокол і направити його до суду все одно. Додаткова постанова складається і протокол», – повідомив юрист.

«Якщо ви цього не зробили, і було складено постанову про притягнення до адмінвідповідальності, вам мають видати обов’язково ці копії – видрукувані, зіскановані. І якщо складаються додатково якісь матеріали – то копії і цих матеріалів», – додав він.

Розглядаються такі справи за місцем порушення. «Тобто в тому районному суді, де знаходиться пункт пропуску через державний кордон. Наприклад, для пункту пропуску в Харківській області («Гоптівка» – ред) – це буде суд Дергачівського району Харківщини», – сказав Фоменко.

Оскаржити постанову про притягнення до адмінвідповідальності можна протягом 10 днів. «Подається позовна заява про визнання постанови незаконною і з вимогою її скасувати», – пояснив він.

«Що стосується судового збору. Згідно із законодавством, при оскарженні дій органу влади оплата судового збору не потрібна. Було відповідне рішення Верховного суду у справі, в якій оскаржувалися дії Кабміну (як органу влади – ред). І тепер всі інші суди повинні керуватися цими роз’ясненнями. Але бувають випадки, що суди все-таки призначають судовий збір. Тоді це рішення можна оскаржити теж. Якщо ж ви відразу підпадаєте під звільнення від судового збору (таких підстав близько 20), то це також потрібно прописати в позовній заяві», – вказав Фоменко.

Нагадаємо:

  • 16 грудня 2020 року віце-прем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков повідомив, що у Кабміні опрацьовують питання скасування штрафів за незаконний перетин держкордону для жителів окупованого Донбасу, які через блокування окупантами КПВВ на лінії розмежування змушені приїжджати на підконтрольну територію України через Росію.