Правозахисник пояснив, чи можна перетнути КПВВ на Донбасі, якщо паспорт прострочений або загублений

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: Facebook Восток SOS

Правозахисник пояснює, що виїзд з ОРДЛО на підконтрольну Україні територію за простроченим українським паспортом або при його втраті через КПВВ на лінії розмежування можливий. Але для повернення назад на окупований Донбас на підконтрольній території доведеться обов’язково оформити документ, що засвідчує особу.

Про це в ході онлайн-консультації на тему переміщення через лінію зіткнення розповів юрист громадської організації «Донбас SOS» Михайло Фоменко, передає портал «Донецкие новости».

Він нагадав, що правила перетину лінії розмежування з підконтрольної Україні території регламентовані «Порядком в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території в Донецькій і Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з таких територій» (постанова Кабміну України №815 від 17.07.2019).

«З боку України обмежень щодо виїзду за простроченим паспортом немає. Це дозволено правилами перетину лінії зіткнення. Але такий виїзд можливий тільки на підконтрольну територію (за умови, що вас випустить окупована територія)», – зазначив Фоменко.

Після в’їзду на підконтрольну територію необхідно звернутися в міграційну службу (на період карантину – в будь-яке відділення по Україні) для вклейки «вікового» фото в паспорт, для заміни, оформлення документа тощо.

«При здачі паспорта в міграційну службу вам повинні видати довідку Форми 4 про подачу документів на виготовлення паспорта. Вона діє 2 місяці, поки готується паспорт. За цією довідкою ви можете перетинати українські КПВВ», – зазначив правозахисник.

Якщо людина, яка живе в «Л-ДНР», взагалі втратила паспорт громадянина України, то електронний пропуск для перетину лінії розмежування можна оформити на закордонний паспорт і проїжджати КПВВ по ньому.

Якщо ж немає закордонного паспорта, а внутрішній паспорт втрачено, то при виїзді з «Л-ДНР» українські прикордонники також пропустять громадянина через КПВВ. «Якщо на даний паспорт раніше оформлявся електронний пропуск, то можна взяти ксерокопію втраченого документа, і на КПВВ повідомити, що паспорт втрачено. Максимум, можуть запросити представників поліції, які повинні встановити вашу особу – для цього вас можуть затримати до 3-х годин, а після цього вас відпустять», – вказав юрист.

«Навіть якщо людина приїжджає без документів взагалі, то відповідно до Порядку в’їзду-виїзду вона буде передана поліції (особливо це стосується неповнолітніх осіб) і відповідним органам, які встановлять його особу. Це актуально для осіб, які [в «Л-ДНР»] звільняються з місць позбавлення волі. Це актуально для дітей, батьки яких не хочуть виїжджати, а у дітей за українським законодавством немає законних представників», – додав Фоменко.

«Підкреслюю, що ці правила поширюються лише на виїзд з окупованої території. Оскільки держава декларує, що вона не може залишати людей на окупованій території, де ведуться бойові дії … Якщо людину не пропускають, то це порушення. І з цього приводу потрібно якомога швидше повідомляти на «гарячу лінію» штабу Об’єднаних сил (телефони: 0-800-500-410, 0-800-50-04-42 – ред.). Також можна звернутися до моніторів правоохоронних організацій, які чергують на КПВВ. Але декларується, що людину повинні пропустити в будь-якому випадку. Але назад на окуповану територію без оформленого документа вже не випустять», – вказав правозахисник.

Як повідомлялося, 25 грудня Кабмін України продовжив дію карантинних обмежень в КПВВ на Донбасі до 28 лютого 2021 року.

Нагадаємо:

  • Переселенці з Донбасу тепер можуть оформити паспорт у найближчому підрозділі Державної міграційної служби за фактичним місцем проживання чи перебування особи. Саме такий порядок оформлення документів, що посвідчують особу, з 2014 року діє для внутрішньо переміщених осіб з окупованого Криму.
  • 10 листопада Україна відновила роботу семи контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування на Донбасі: «Гнутове», «Новотроїцьке», «Мар’їнка», «Майорське» в Донецькій області, а також «Станиця Луганська» та нові КПВВ «Щастя» і «Золоте» в Луганській області. Однак працюють лише два КПВВ – «Станиця Луганська» і «Новотроїцьке», інші бойовики блокують.
  • Управління ООН з координації гуманітарних справ прогнозує, що робота КПВВ на лінії розмежування на Донбасі буде залишатися істотно обмеженою мінімум до середини літа 2021 року.