Головна база ВМСУ буде розміщуватись в районі Очакова – Неїжпапа

Новини
Олексій Неїжпапа, командувач ВМС ЗС України Фото: Facebook ВМС ЗС України

Головна база Військово-Морських Сил України буде розміщуватись в районі Очакова Миколаївської області. Також для ВМСУ збудуть базу «Схід» на Азовському морі у Бердянську та ще одну у порту «Південний» Одеської області.

Про це повідомив командувач ВМС ЗС України Олексій Неїжпапа в інтерв’ю Радіо Свобода.

Він зазначив, що 2020 рік приніс певний прорив щодо розбудови флотської інфраструктури. Зокрема, ВМСУ отримали від інших державних структур гідротехнічні споруди та землю на узбережжі для будівництва військово-морських баз поблизу Очакова і у Бердянську.

«Таке вперше – раніше мали тільки те, що залишилось у спадок від розподілу Чорноморського флоту в 1990-х роках. Перший крок, що пов’язаний з передачею земельних ділянок й гідротехнічних споруд Міністерству оборони, найбільш складний та тривалий. Його вже зроблено, рухаємось далі. Поки можу сказати, що в районі Очакова буде головна база. У Бердянську на Азовському морі вже проведено деякі роботи з розчищення й підготовки території під будівництво», – сказав Неїжпапа.

Він зазначив, що завдяки кредиту від Великої Британії, про який домовилися керівники двох держав, можна буде, зокрема, розвивати берегову інфраструктуру майбутньої бази «Схід» та головної бази в Очакові. Заступник міністра оборони України Ігор Халімон під час нещодавньої робочої поїздки до Великої Британії обговорював подальшу роботу стосовно цього серйозного інфраструктурного проєкту.

«Друге, що стосується розбудови інфраструктури. Ми відтепер маємо причал в морському порту «Південний» (за 50 кілометрів від Одеси – ред.). Знову-таки, в цьому порту від часів його заснування військових взагалі ніколи не було. Співпрацю із адміністрацією як порту, та і розташованого неподалік Одеського припортового заводу налагоджено, взаєморозуміння досягнуто. Для нас це стане можливістю розмістити в порту «Південний» дивізіон патрульних катерів типу «Айленд», – вказав командувач ВМСУ.

Він нагадав, що 1-му півріччі 2021 року Україна отримає від США три патрульні катери класу Island з озброєнням, а до кінця 2022 року очікується поставка першої партії катерів Mark VI.

«Очікуємо, що Island дійдуть до нас протягом наступного першого півріччя, а до кінця 2021 року набудуть всіх спроможностей – тоді матимемо дивізіон з п’яти катерів цього класу», – розповів Неїжпапа.

За його словами, зараз катери проходять у США відповідне технічне обслуговування й доозброєння, в січні українські екіпажі вирушать до Балтимору, де проводитимуть допідготовку на борту.

«Стосовно Mark VI: підписано контракт на будівництво, адже їх передадуть новими. Сподіваємось, за два найближчі роки (тобто до кінця 2022-го) перша партія дійде до ВМС України. Ми вже повністю визначились із системами озброєння, що встановлюватимуться як на Mark VI, так і на Island», – зазначив командувач ВМСУ.

Нагадаємо:

  • Роботи з будівництва військово-морської бази «Схід» ВМС Збройних Сил України у Бердянську мають завершитись протягом двох років – до 2022 року. Її основне завдання – захист українських портів і торгівля на Азовському морі.
  • 20 жовтня 2020 року президент Володимир Зеленський заявив у Верховній Раді, що Україна починає будівництво двох військово-морських баз для захисту Чорноморського регіону.
  • В липні 2020 року США схвалили продаж Україні до 16 патрульних катерів Mark VI і супутнього обладнання до них для посилення спроможності українських ВМС. Шість катерів вже готуються для України, яка першою отримає такі найновіші кораблі, що зараз стоять на озброєнні лише у США.
  • США на додаток до вже прийнятих до складу ВМСУ патрульних катерів типу Island в 2021 році передадуть Україні ще три таких же корабля. При цьому, на відміну від перших двох катерів, які увійшли до складу українського флоту, вони не будуть демілітаризовані.