Базу «Схід» ВМСУ у Бердянську збудують протягом двох років

Новини
Фото: president.gov.ua

Роботи з будівництва військово-морської бази «Схід» ВМС Збройних Сил України у Бердянську мають завершитись протягом двох років. Її основне завдання – захист українських портів і торгівля на Азовському морі.

Президент України Володимир Зеленський 11 квітня в ході робочої поїздки у Запорізьку область відвідав Бердянськ та ознайомився з планом розбудови інфраструктури бази, повідомляє Офіс президента.

Як зазначається, глава держави ознайомився з оперативною обстановкою в Азовському морі. Президент також оглянув територію Бердянського морського торговельного порту, де заплановане створення об’єктів інфраструктури військово-морської бази «Схід» ВМСУ, яка нині дислокується у Миколаєві.

Фото: president.gov.ua

«Дуже важливо мати свої кораблі в цьому місці. Адже таким чином ми захистимо наші порти, нашу торгівлю. Це пряма допомога економіці», – сказав Зеленський.

Президенту доповіли, що всі роботи з розбудови заплановані на 2020-2021 роки.

Фото: president.gov.ua

Цьогоріч, зокрема, розроблять документацію щодо передачі об’єктів інфраструктури порту в управління Міністерства оборони від Міністерства інфраструктури, демонтують окремі об’єкти на цих територіях, проведуть експертну оцінку та розроблять проектну документацію гідротехнічної споруди, де дислокуватиметься майбутній склад дивізіонів.

Наступного року, поміж іншого, побудують причали, а також відновлять житлово-господарські та адміністративні об’єкти.

Фото: president.gov.ua

Нагадаємо:

  • 18 грудня 2018 року Генасамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, районів Чорного та Азовського морів».
  • У листопаді 2019 року Україна, Швеція, Литва і Естонія закликали РФ забезпечити вільний доступ до Азовського моря і гарантувати свободу судноплавства.
  • Керівник Моніторингової групи «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» Андрій Клименко вважає, що Росія у 2020 році може розширити на Чорне море практику створення перешкод судноплавству до українських портів, яка відбувається з 2018 року в Азовському морі.
  • У січні 2020 року Євросоюз зажадав від Росії забезпечити вільний та безперешкодний прохід суден Керченською протокою, відповідно до міжнародного законодавства. Ця вимога є складовою частиною політики ЕС щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України.
  • В українському МЗС вказують, що Україна має розрахований на середньострокову перспективу план відновлення і посилення берегової оборони в Чорному і Азовському морях, який чітко реалізує разом з партнерами з США, Британії і НАТО. Порівняно з кількістю сил і засобів, які російська сторона перевела на територію окупованого Криму і сконцентрувала навколо Керченської протоки, в Азовському морі, сили нерівні.