Шмигаль наказав перевірити інформацію про підпільну вакцинацію від COVID-19 депутатів і топ-чиновників

Новини
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль Фото: kmu.gov.ua

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль дав доручення перевірити інформацію про можливу підпільну вакцинацію від коронавірусу депутатів і топ-чиновників: бізнесмен Михайло Бродський у своїй колонці у Обозреватель заявив, що низка народних депутатів і представників уряду таємно вакцинувалися проти COVID-19 нелегально завезеною до України з Ізраїлю вакциною Pfizer. За його даними, вони платили за щеплення по 2,5 тисячі євро.

Про це написав Шмигаль у Telegram.

«Доручив МОЗ та МВС перевірити інформацію, оприлюднену в ЗМІ, щодо можливої підпільної вакцинації препаратами невідомого походження. І одразу повідомлю власну позицію. Я є прихильником вакцинації. Згідно з планом, затвердженим МОЗ, першу партію вакцин отримають лікарі, що працюють на передовій боротьби з COVID-19. Сам буду вакцинуватися власним коштом у другу або третю чергу, коли офіційно зареєстрована вакцина надійде у клініки», – написав Шмигаль.

Прем’єр нагадав, що Україна зараз очікує першу партію вакцин – 1,9 млн доз від Sinovac Biotech.

Він також додав, що керівництво країни проводить перемовини з іншими світовими виробниками вакцин, які пройшли клінічні випробування. Але наразі жодна з вакцин не сертифікована в Україні.

Міністерство охорони здоров’я України має намір змінити компанію-закупника вакцин для України.

Раніше ДП «Медичні закупівлі України» заявило про блокування його роботи через незатвердження Міністерством охорони здоров’я тимчасового плану використання бюджетних коштів на 2021 рік, що не дає змоги фінансувати операційну діяльність ДП.

Через відсутність фінансування держпідприємство не може приймати і розвозити товари, зокрема ліки та медвироби, закуплені за держпрограмами, а також засоби індивідуального захисту і товари, закуплені для протидії COVID-19, зокрема захисні костюми і халати, медичні маски, експрес-тести на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 та лікарські засоби.

ДП також не має можливості продовжувати збір інформації про залишки медичних товарів на місцях, збирати дані для формування національної статистики щодо протидії COVID-19.

  • Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов перевищив свої повноваження та втрутився у процес закупівлі вакцин від коронавірусу. Перші поставки вакцин до України змістилися на березень. МОЗ розраховував почати щеплення вже в лютому, через що тепер Україна переплатить. МОЗ 10 грудня погодило з ДП «Медичні закупівлі України» тільки один контракт, написав на своїй сторінці у Facebook керівник держпідприємства «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов.
  • За підрахунками МОЗ, в Україні першочергової вакцинації потребують 21 млн громадян. Для цього необхідно 15,1 млрд грн.
  • Прибуття першої партії вакцини проти COVID-19 в Україну очікується наприкінці першого — на початку другого кварталу 2021 року раніше повідомляли в Міністерстві охорони здоров’я.