Конгрес США затвердив перемогу Байдена на президентських виборах

Новини
Обраний президент США Джо Байден Фото: Reuters

Американські конгресмени під час спільного засідання сертифікували результати виборів президента США, затвердивши перемогу демократа Джо Байдена.

Про це повідомляє CNN.

Байден отримав 270 необхідних голосів для того, щоб бути оголошеним переможцем виборів президента США.

Сенат і палата представників відхилили заперечення проти виключення голосів виборців Джорджії та Пенсильванії за Байдена. Республіканці також заперечували проти голосування на виборах в Аризоні, Неваді та Мічигані, але пропозиції зазнали невдачі, перш ніж дійшли до дебатів.

У середу учасники мітингу на підтримку Дональда Трампа прорвали кордон поліції і увірвалися у будівлю Капітолію у Вашингтоні, де Конгрес збирався оголосити результати виборів президента, перемогу на яких отримав Джо Байден. Через цей штурм Байдена не змогли оголосили президентом. Засідання було зірване.

Пізніше стало відомо, що режим НС у Вашингтоні продовжено до інавгурації, а в результаті протестів загинули 4 людини.

Обраний президент США Джо Байден звернувся до президента, що програв вибори, Дональда Трампа із закликом виступити на телебаченні і закликати своїх прихильників припинити штурм Капітолія.

Діючий президент США Дональд Трамп закликав усіх, хто перебуває у будівлі Конгресу, куди увірвалися його прихильники, поводитися мирно. Також він записав звернення, в якому закликав своїх прихильників розійтися по домівках.

Білий дім заявив, що війська Національної гвардії разом з іншими федеральними службами охорони прямують до Капітолію, щоб допомогти припинити непорядки.

Чинного віцепрезидента США Майкла Пенса, який приїхав до Капітолія для визнання перемоги Байдена на виборах, евакуювали з будівлі після початку її штурму.

В результаті протестів загинули 4 людини.

20 січня 2021 року має відбутися вступ нового президента США в посаду і Байден буде приведений до присяги як 46-й президент Сполучених Штатів.

Після того, як Колегія вибірників підтвердила перемогу Байдена, кілька високопоставлених сенаторів-республіканців визнали його обраним президентом країни. Вони також відкинули ідею скасування результатів президентських виборів 2020 року в Конгресі.

Серед сенаторів-республіканців, які публічно визнали Байдена обраним президентом, були Джон Тьюн, Ліндсі Грем, Роб Портман, Рой Блант і Шеллі Мор Капіто.

Нагадаємо:

  • 3 листопада в США пройшли вибори нового президента. Усього у виборчому бюлетені було вісім кандидатів, але традиційно головними конкурентами стали кандидати від Республіканської та Демократичної партій – чинний президент США Дональд Трамп (Donald Trump) і колишній віцепрезидент часів президента Барака Обами Джозеф Байден (Joseph Biden).
  • 7 листопада провідні американські ЗМІ повідомили, що кандидат від Демократичної партії Джозеф Байден переміг на президентських виборах, заручившись підтримкою понад 270 голосів вибірників, що дозволяє стати йому 46-м президентом США. Разом з тим чинний президент і кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп не визнав свою поразку і заявив, що буде оскаржувати результати виборів.