Український в’язень Кремля Валентин Виговський підозрює, що перехворів COVID-19 в колонії РФ

Новини
Валентин Виговський

В’язень Кремля, українець Валентин Виговський заявляє, що в російській колонії в Кірово-Чепецьку, де його утримують, спалах коронавірусу, і не виключає, що перехворів COVID-19.

Про це Укрінформу повідомив батько політв’язня Петро Виговський, який отримав лист від сина.

«Сьогодні отримали листа від сина Валентина, який знаходиться вже сьомий рік в ув`язненні в Росії, в Кірово-Чепецьку. Весь цей час його утримують в режимі ПКТ (приміщення камерного типу – ред.) або ШІЗО. Це дуже жорсткі режими утримування. Зараз в колонії вирує COVID-19. Медичної допомоги не надають, тестів також не проводять. Син підозрює що вже хворів цією недугою», – зазначив П.Виговський.

За його словами, така ж ситуація і в інших місцях ув`язнення українців в Росії.

«Наша головна допомога в таких умовах, на мою думку, полягає в найширшому розголошенні у світових ЗМІ цієї страшної ситуації», – підкреслив батько політв’язня.

Нагадаємо:

  • 17 вересня 2014 року киянин Валентин Виговський був затриманий в окупованому Криму на залізничному вокзалі в Сімферополі співробітниками ФСБ спільно з «cамообороною Криму». Він поїхав на півострів на авіаційну виставку. Родичі дізналися про затримання лише через місяць. З Криму Виговського доставили в московське СІЗО Лефортово. Майже 9 місяців до нього не пропускали українських консулів. 15 грудня 2015 року Московський обласний суд засудив Виговського до 11 років колонії суворого режиму «за шпигунство».
  • Виговський відбуває незаконне покарання у виправній колонії №11 в м Кірово-Чепецьк Кіровської області РФ.
  • В кінці 2016 року Мін’юст України намагався повернути Виговського в Україну для подальшого відбування покарання на підставі Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року.
  • Правозахисний центр «Меморіал» визнав Валентина Виговського політв’язнем.